vlada obezbeđuje subvencije kompaniji

Tata na korak do otvaranja fabrike baterija za e-vozila u Velikoj Britaniji

AutomobiliFirme u fokusuSvetU fokusu

19.7.2023 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tata na korak do otvaranja fabrike baterija za e-vozila u Velikoj Britaniji Tata na korak do otvaranja fabrike baterija za e-vozila u Velikoj Britaniji
Očekuje se da će Tata, proizvođač automobila iz Indije, objaviti da je odabrao Veliku Britaniju za izgradnju fabrike baterija za električna vozila (EV), rekao... Tata na korak do otvaranja fabrike baterija za e-vozila u Velikoj Britaniji

Očekuje se da će Tata, proizvođač automobila iz Indije, objaviti da je odabrao Veliku Britaniju za izgradnju fabrike baterija za električna vozila (EV), rekao je izvor upoznat sa ovim pitanjem, što je pobeda za automobilsku industriju ove zemlje s obzirom na to koliko je globalna konkurencija oštra.

Tata je birao između Somerseta na jugozapadu Engleska i Španije, kao lokacija odakle će snabdevati baterijama Jaguar i Land Rover.

Portparol vlade je odbio da komentariše tekuće komercijalne pregovore, dok je kompanija Tata odbila da komentariše izveštaj, prenosi Reuters.

Bilo je spekulacija o tome gde će Tata, konglomerat sa interesima za softver, čelik, automobile i avio-kompanije, izgraditi fabriku.

Izgradnja fabrika sa ovakvom namenom je velika pobeda za Britaniju, koja pokušava da uhvati korak u globalnoj trci za proizvodnju litijumskih baterija koje su neophodne za proizvodnju sve popularnijih EV vozila.

Britanija je izrazila zabrinutost zbog američkog Zakona o smanjenju inflacije, koji obećava stotine milijardi dolara subvencija za zelenu industriju, a ministar finansija Velike Britanije Džeremi Hant (Jeremy Hunt) je rekao da vlada nema velike sume novca za slične mere.

Foto: Pixabay.com

Domaća proizvodnja baterija, takođe, pomoći će britanskim proizvođačima automobila da se pridržavaju pravila trgovine nakon Brexita, koja će od njih zahtevati da nabavljaju više komponenti za električna vozila lokalno kako bi izbegli tarife na trgovinu između UK i Evropske unije od 2024. godine.

Vlada je ranije saopštila da je u pregovorima sa EU o ublažavanju tih pravila nakon upozorenja automobilskog giganta Stellantisa da će biti primoran da zatvori fabrike uz gubitak hiljada radnih mesta, ako se suoči sa carinama.

BBC je objavio da će vlada Tati obezbediti subvencije u vrednosti od stotine miliona funti.

„Odluka unije JLR (Jaguar Land Rover, koji su deo kompanije Tata Motors od 2008. godine) da investira u proizvodnju baterija u Velikoj Britaniji je veoma dobrodošla. Želimo, međutim, da razmislimo o paketu subvencija koji je potreban kako bi do ove odluke došlo“, rekao je Daren Džons (Darren Jones), predsednik poslovnog odbora parlamenta.

Tatin izbor Velike Britanije, takođe, pružio bi podsticaj vladi Rišija Sunaka (Rishi Sunak), koja je obećala da će privreda rasti i zacrtala niz „nultih” ciljeva, uključujući zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel od 2030. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...