Iranski nuklearni program u ekspanziji

Teheran na korak od atomske bombe

SvetU fokusu

23.11.2022 16:58 Autor: Vladimir Jokanović 4

Teheran na korak od atomske bombe Teheran na korak od atomske bombe
Organizacija Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor potvrdila je da Iran obogaćuje uranijum na 60 odsto, usled raspada nuklearnog sporazuma sa velikim silama. Međunarodna agencija... Teheran na korak od atomske bombe

Organizacija Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor potvrdila je da Iran obogaćuje uranijum na 60 odsto, usled raspada nuklearnog sporazuma sa velikim silama. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dodaje da Iran takođe planira značajno proširenje kapaciteta za proizvodnju obogaćenog urana.

Teheran je ranije u utorak saopštio da je počeo da obogaćuje uranijum na 60 odsto na lokaciji Fordo, nakon što je to radio u pilot postrojenju Natanzu više od godinu dana, prenosi Guardian. Pojačano obogaćivanje urana je značajan podsticaj iranskom nuklearnom programu.

Obogaćivanje urana do 60 odsto jedan je kratak tehnički korak od nivoa 90 odsto koji se koristi u pravljenju oružja. Eksperti za neproliferaciju upozoravali su poslednjih meseci da Iran ima dovoljno urana obogaćenog 60 odsto da bi mogao da ga ponovo preradi u gorivo za najmanje jednu nuklearnu bombu.


Iran je uvek negirao da ima bilo kakvu ambiciju da razvije nuklearnu bombu, tvrdeći da su njegove nuklearne aktivnosti usmerene u civilne svrhe. U zajedničkom saopštenju Nemačke, Francuske i Velike Britanije, koje su ostale u iranskom nuklearnom sporazumu, osuđuje se najnovija akcija Teherana.

IAEA saopštila je ranije ovog meseca da veruje da je Iran dodatno povećao svoje zalihe visoko obogaćenog urana. IAEA je kritikovala Teheran što ne dozvoljava njihovim zvaničnicima pristup i praćenje iranskih nuklearnih lokacija.


Prošlo je oko dve godine otkako su zvaničnici IAEA imali potpuni pristup iranskim nuklearnim lokacijama i pet meseci otkako je uklonjena oprema za nadzor IAEA. Agencija je izrazila „ozbiljnu zabrinutost“ jer nije istraženo prisustvo čestica veštačkog uranijuma na tri neprijavljene lokacije u Iranu.



Ovo pitanje je postalo ključna tačka zastoja u pregovorima o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma. Sporazum je postignut 2015. godine uz ključno angažovanje EU, a SAD su napustile sporazum 2018. i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je nakon toga počeo da pojačava nuklearni program.

  • Jovana24

    23.11.2022 #1 Author

    Ma strasno, nece da im kazu, kako su samo bezobrazni

    Odgovori

  • BIJUTI27

    23.11.2022 #2 Author

    Sve se ovo negde poklapa sa onomse sa godišnjicom američkog ubistva Sulejmanija u Bagdadu, kad je Iran nakon toga raketirao balističkim projektilima američke baze u Iraku ranivši američke vojnike.
    Teheran je ja mislim iste noći slučajno oborio ukrajinski putnički avion, usmrtivši svih 176 putnika…
    Prsti su im na obaraču..🙃

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.11.2022 #3 Author

    Sta stvarno ima u Iranu moze samo da se pretpostavlja,posto je zabranjen pristup zadnje tri godine…

    Odgovori

  • LEKI

    26.11.2022 #4 Author

    Ovo je vise nego zabrinjavajuće

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...