vlasti na azijskom podkontinentu nagovestile ukidanje visokih tarifa

Tesla u Indiji planira veći uvoz, ali i proizvodnju vozila i baterija

AutomobiliSvet

21.11.2023 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tesla u Indiji planira veći uvoz, ali i proizvodnju vozila i baterija Tesla u Indiji planira veći uvoz, ali i proizvodnju vozila i baterija
Indijske vlasti se približavaju sporazumu sa kompanijom Tesla koji bi omogućio američkom proizvođaču automobila da isporučuje svoja električna vozila u ovu zemlju od sledeće... Tesla u Indiji planira veći uvoz, ali i proizvodnju vozila i baterija

Indijske vlasti se približavaju sporazumu sa kompanijom Tesla koji bi omogućio američkom proizvođaču automobila da isporučuje svoja električna vozila u ovu zemlju od sledeće godine i da podigne fabriku u roku od dve godine.

Najava bi mogla da dođe na Globalnom samitu Vibrant Gujarat u januaru, na osnovu izjava insajdera za Bloomberg. Države Gudžarat, Maharaštra i Tamil Nadu su u razmatranju jer već imaju dobro uspostavljene ekosisteme za električna vozila i izvoz.

Tesla bi uložila početnu minimalnu investiciju u fabriku od oko dve milijarde dolara, i nastojala bi da poveća kupovinu potrebnih auto delova od indijskih proizvođača na čak 15 milijardi dolara. Američki proizvođač automobila bi takođe nastojao da proizvede određenu količinu baterija u Indiji kako bi smanjio troškove.

Konačna odluka nije doneta i planovi bi se mogli promeniti. Izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) rekao je u junu da Tesla planira da napravi „značajnu investiciju“ u Indiji, podseća Bloomberg.

Predstavnici indijskog Ministarstva teške industrije, koje nadgleda automobilski sektor, i ministarstava finansija, trgovine i industrije, nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Probijanje u najmnogoljudniju naciju na svetu, gde potražnja za električnim vozilima raste među ambicioznim potrošačima srednje klase, bila bi blagodat za Teslu, koja trenutno ima fabrike u SAD, Kini i Nemačkoj. Vlada premijera Modija se zalagala za povećanje domaće proizvodnje električnih vozila i podsticanje bržeg usvajanja čistijeg transporta.

Uprkos tim naporima, indijsko tržište električnih vozila nije skočilo, a automobili na baterije čine samo 1,3 odsto ukupnih putničkih vozila prodatih prošle godine.

Tesla ne uvozi automobile direktno u Indiju zbog visokih tarifa. Pojedini izvori su rekli da kada prvi lokalni električni automobili budu pušteni u prodaju mogli bi da imaju cenu od samo 20.000 dolara.

Tesla i Indija, koje je treće najveće tržište automobila na svetu, ponovo su otvorili dijalog u maju nakon jednogodišnjeg zastoja. Mask je kritikovao visoke tarife na uvoz Indije i njenu politiku električnih vozila, a Indija je zauzvrat savetovala Teslu da u zemlji ne pokušava da proda automobile koji su napravljeni u Kini, njenom političkom rivalu.

Indija sada razmatra smanjenje uvoznih taksi za međunarodne proizvođače električnih vozila na period od pet godina ako se te kompanije na kraju obavežu da osnuju lokalne fabrike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...