TESTIRANJE AMERIČKOG LEKA ZA COVID-19 Ohrabrujući rezultati podstakli rast berze

SvetVesti

29.4.2020 21:04 Autor: Vladimir Jokanović 2

TESTIRANJE AMERIČKOG LEKA ZA COVID-19   Ohrabrujući rezultati podstakli rast berze TESTIRANJE AMERIČKOG LEKA ZA COVID-19   Ohrabrujući rezultati podstakli rast berze
Kalifornijska biofarmaceutska kompanija “Gilead Sciences, Inc” objavila je u sredu rezultate otvorenog ispitivanja faze 3. upotrebe leka remdesivir kod hospitalizovanih pacijenata sa teškim manifestacijama... TESTIRANJE AMERIČKOG LEKA ZA COVID-19   Ohrabrujući rezultati podstakli rast berze

Kalifornijska biofarmaceutska kompanija “Gilead Sciences, Inc” objavila je u sredu rezultate otvorenog ispitivanja faze 3. upotrebe leka remdesivir kod hospitalizovanih pacijenata sa teškim manifestacijama bolesti Covid-19. Ocenjeno je trajanje doziranja od pet i 10 dana, a studija je pokazala da su pacijenti koji su bili podvrgnuti desetodnevnoj terapiji postigli slično zdravstveno poboljšanje, kao i oni koji su primali lek pet dana.  

“Za razliku od tradicionalnog razvoja lekova pokušavamo da procenimo istražni agens zajedno sa evolucijom globalne pandemije. Višestruke istovremene studije pomažu da se sazna da li je remdesiver siguran i efikasan lek za Covid-19 i kako ga najbolje upotrebiti”, rekao je glavni medicinski direktor kompanije, Dr Merdad Parsi (Merdad Parsei), objavljeno je na veb sajtu “Gilead Sciences, Inc”.  

Prema njegovim rečima ovi rezultati ispitivanja dopunjuju podatke placebo studije remdesivira koju je sproveo američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti i koje pomažu u određivanju optimalnog trajanja terapije. On je istakao da je studija pokazala potencijal da se neki pacijenti leče samo pet dana, što bi olakšalo posao lečenja više pacijenata kojima je hitno neophodna pomoć.

Studijom je utvrđeno da je vreme do kliničkog poboljšanja za 50 odsto pacijenata bilo 10 dana u grupi koja je primala petodnevnu terapiju i 11 dana među onima koji su lek uzimali pet dana. Više od polovine pacijenata u obe grupe za lečenje otpušteno je iz bolnice do 14. dana.  “Gilead Sciences, Inc” planira da u narednim nedeljama dostavi javnosti kompletne podatke objavljivanjem u naučnom časopisu sa recenzijom.

Na obećavajuće vesti o razvoju leka za Covid-19 reagovala je berza na Wall Streetu. Indeks S&P 500 porastao je za 2,5 odsto, a Nasaq 3,1, dok su akcije kompanije “Gilead Sciences, Inc” dobile sedam odsto na vrednosti.

Pre pet dana, nakon eksperimentalnog testiranja leka u Kini, objavljen je delimičan izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (WHO) u kome je navedeno da proba remdesivira nije uspela. Nacrt izveštaja o rezultatima eksperimentalne upotrebe leka kratko je ostao online na sajtu WHO, ali ipak dovoljno dugo da su Financial Times i Stat sačuvali snimke ekrana (printscreen) pre nego što je dokument povučen sa sajta. Ubrzo nakon objave vesti o neuspehu eksperimenta sva tri gavna američka berzanska indeksa izgubili su više od 1,0 odsto vrednosti.

U rezimeu je navedeno da je u kineskom ispitivanju učestvovalo 237 pacijenata, od kojih je 158 primalo lek, a još 79 ih je bilo u kontrolnoj grupi. Kontrolna grupa u naučnom eksperimentu je odvojena od ostatka eksperimenta i ne učestvuje u testiranju, već služi kao reper. Primena remdesivira zaustavljena je u ranoj fazi kod 18 pacijenata zbog neželjenih efekata.

Remdesivir nije poboljšao stanje pacijenata ili smanjio prisustvo patogena u krvi. Posle mesec dana, 13,9 odsto pacijenata koji su primali remdesivir umrlo je u poređenju sa 12,8 odsto pacijenata u kontrolnoj grupi. Autori izveštaja naveli su da lek „nije u vezi sa kliničkim ili virološkim koristima“.

Kompanija “Gilead Sciences, Inc” osporila je tačnost izveštaja WHO, navodeći da uključuje „neprimerene  karakteristike studije“, kao da je eksperiment prekinut u ranoj fazi i zbog toga nema statistički značaj. „Kao takvi, rezultati studije su neuverljivi, mada trendovi podataka sugerišu potencijalnu korist od remdesivira, posebno kod pacijenata koji su lečeni u ranoj fazi bolesti“, saopštila je kalifornijska kompanija, koja je najavila nastavak testiranja. Lek remdesivir inicijalno je razvijen protiv ebole.

  • Marko

    30.4.2020 #1 Author

    Ipak mora proći dosta vremena da bi primena bilo kog leka bila odobrena zvanično i bila sigurna i delotvorna.

    Odgovori

  • Lazar

    30.4.2020 #2 Author

    Svaka cast za, pronalazenje leka. Nadamo se da ce biti uskoro spreman i dostupan svim zemljama u svetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...