Zbog narušavanja mentalnog zdravlja mladih i dece

TikTok suočen sa tužbama u 14 američkih država

LifestyleSvet

9.10.2024 13:03 Autor: Vladimir Jokanović 4

TikTok suočen sa tužbama u 14 američkih država TikTok suočen sa tužbama u 14 američkih država
Dvopartijska grupa od 14 državnih tužilaca iz različitih delova SAD podnela je tužbe protiv platforme TikTok, optužujući je da je „navukla“ mlade ljude i... TikTok suočen sa tužbama u 14 američkih država

Dvopartijska grupa od 14 državnih tužilaca iz različitih delova SAD podnela je tužbe protiv platforme TikTok, optužujući je da je „navukla“ mlade ljude i narušila njihovo mentalno zdravlje. Tužbe se odnose na različite aspekte TikTok-a, uključujući beskonačno skrolovanje sadržaja, izazovne video snimke koji ponekad podstiču korisnike da se upuste u rizično ponašanje, kao i noćna obaveštenja koja, prema rečima tužilaca, mogu poremetiti san dece.

Svaki od članova koalicije podneo je tužbu odvojeno, a predvodili su ih državni tužitelji Njujorka i Kalifornije. Ove tužbe predstavljaju samo najnoviji pravni pritisak na TikTok, koji se takođe suočava sa zakonom koji bi mogao dovesti do zabrane platforme u SAD već sledeće godine, kao i tužbom Ministarstva pravde SAD zbog nezakonitog prikupljanja podataka dece i nekoliko državnih postupaka, prenosi CNN.

Guverner Njujorka potpisao je u junu zakon o regulisanju algoritama na društvenim mrežama, a zakon će zahtevati da platforme prikazuju sadržaj hronološki korisnicima mlađim od 18 godina, što bi moglo primorati TikTok na ozbiljne promene u načinu rada. Prošlog meseca, 42 državna tužioca zatražilo je od američke službe za javno zdravlje da na aplikacije za društvene mreže stavi upozorenja o potencijalnoj štetnosti za mlade korisnike.

TikTok je naveo da smatra da je njegova platforma bezbedna za decu i da nudi sigurnosne funkcije, poput ograničenja vremena na ekranu za mlade korisnike i opcionalnih alata za roditeljsku kontrolu. Međutim, grupa država koja je uključena u tužbe tvrdi da TikTok ne čini dovoljno da zaštiti decu.

U tužbama koje su podnete navodi se da TikTok „zna da kompulsivno korišćenje i druge štetne posledice njihove platforme imaju razorne posledice na mentalno zdravlje miliona američke dece i tinejdžera.“ Takođe se navodi da TikTok korisnike mlađe od 13 godina smatra „ključnom demografskom grupom,“ uprkos tome što tvrdi da platforma dozvoljava samo korisnike starije od 13 godina.

Tužba takođe pominje „izazove“ na platformi TikTok, gde korisnici pokušavaju da ponove viralne video snimke drugih, što može podstaći rizično ponašanje među mladima. Jedan tinejdžer je ove godine poginuo u Bruklinu dok je surfovao na metrou, a njegova majka je kasnije pronašla video snimke na TikToku koji promovišu „surfovanje“.

  • Jj992

    9.10.2024 #1 Author

    Tako i treba vise, jadna deca koja se navuku a i odrasli….

    Odgovori

  • meli77

    9.10.2024 #2 Author

    Nisu samo deca kriva oni samo ugledaju u roditelje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.10.2024 #3 Author

    Sad odjednom toliko tuzbi,a koliko godina Tik Tok postoji.Politika cista..

    Odgovori

  • NATALY

    10.10.2024 #4 Author

    Deca nisu kriva. Krivi su roditelji koji decu ne kontrolišu a pre svega ne uče kritičkom razmišljanju i pravim trajnim vrednostima. A pre svega krivi su oni koji nam sve to serviraju.Tik tok je veliko zlo. Kao i mnoge društvene mreže.Neka svako samo proveri statistiku u svom telefonu koliko ga dnevno koristi pa će shvatiti gde gubi najdragoceniji resurs svog jedinog života a to je vreme. Postoji mnogo boljih načina da se vreme utroši

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.