Kineska kompanija negira da namerava da proda aplikaciju

TikTok navodno kreira novi algoritam za korisnike u SAD

Svet

31.5.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

TikTok navodno kreira novi algoritam za korisnike u SAD TikTok navodno kreira novi algoritam za korisnike u SAD
TikTok radi na klonu svog algoritma za svojih 170 miliona korisnika u SAD, što bi moglo rezultirati verzijom koja funkcioniše nezavisno od njene kineske... TikTok navodno kreira novi algoritam za korisnike u SAD

TikTok radi na klonu svog algoritma za svojih 170 miliona korisnika u SAD, što bi moglo rezultirati verzijom koja funkcioniše nezavisno od njene kineske matične kompanije i koja bi bila prihvatljivija američkim zakonodavcima koji žele da je zabrane.

Rad na razdvajanju izvornog koda, koji je pokrenuo kineski vlasnik ByteDance krajem prošle godine, prethodio je zakonu koji je ove godine dobio podršku u američkom Kongresu, a kojim se nalaže prodaja američkih operacija TikToka. Zakon je potpisan u aprilu, prenosi Reuters.

Izvori, koji su tražili anonimnost jer nisu ovlašćeni da javno govore o aplikaciji za deljenje kratkih videozapisa, rekli su da bi, nakon razdvajanja koda, to moglo postaviti temelje za prodaju američkih operacija, iako trenutno nema planova za to.

Kompanija je prethodno saopštila da nema plan da proda američku imovinu i da bi takav potez bio nemoguć. TikTok je inicijalno odbio da komentariše informaciju o promeni algoritma, ali je kompanija u objavi na platformi X navela da je „priča obmanjujuća i činjenično netačna“.

TikTok je takođe objavio deo iz svoje federalne tužbe: „Kvalifikovana dezinvesticija koju traži zakon da bi TikTok nastavio sa radom u SAD jednostavno nije moguća, ni komercijalno, ni tehnološki, ni pravno. I sigurno ne u roku od 270 dana koji zakon nalaže“, navedeno je u objavi.

TikTok i njegova kineska matična kompanija ByteDance podneli su tužbu američkom federalnom sudu u maju, tražeći blokiranje zakona koji nalaže prodaju ili zabranu aplikacije do 19. januara. Američki apelacioni sud je u utorak postavio ubrzani raspored za razmatranje pravnih izazova novom zakonu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.