TRAMP PONOVO ZAPRETIO PEKINGU Nije isključen potpuni prekid odnosa SAD i Kine

SvetVesti

19.6.2020 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP PONOVO ZAPRETIO PEKINGU Nije isključen potpuni prekid odnosa SAD i Kine TRAMP PONOVO ZAPRETIO PEKINGU Nije isključen potpuni prekid odnosa SAD i Kine
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) ponovio je pretnje da će SAD prekinuti veze sa Kinom nakon što je njegov glavni pregovarač za trgovinske... TRAMP PONOVO ZAPRETIO PEKINGU Nije isključen potpuni prekid odnosa SAD i Kine

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) ponovio je pretnje da će SAD prekinuti veze sa Kinom nakon što je njegov glavni pregovarač za trgovinske pregovore sa Pekingom rekao da nije moguće razdvojiti dve najveće ekonomije sveta.

Odgovarajući na tvrdnju svog pregovarača Roberta Lajthajzera (Robert Lighthizer), Tramp je naveo da SAD zadržavaju političku opciju potpunog razdvajanja od Kine, prenosi Guardian.

Lajthajzer je dan ranije, u sredu, u obraćanju kongresmenima rekao da je Kina do sada ispunila uslove „prve faze“ trgovinskog sporazuma, a zatim objasnio da nije moguće razdvojiti dva ekonomska giganta. „Mislim da je to bila politička opcija pre mnogo godina. Mislim da to u ovom trenutku nije razumna opcija politike“, rekao je on.

Lajthajzer je naveo da očekuje da će se više (američkih) lanaca snabdevanja preseliti u SAD zbog poreskih i regulatornih promena, ali je istakao da će trgovinski sporazum između Kine i SAD rezultirati značajnim pozitivnim promenama i povećanom kupovinom američke robe i usluga u Kini.  

„Nije kriv ambasador Lajthajzer u tome o čemu se možda nisam izjasnio, ali SAD sigurno zadržavaju političku opciju, pod različitim uslovima, potpunog razdvajanja od Kine. Hvala vam“, napisao je Tramp na twitteru.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) otvoreni kritičar Kine, pozvao je u sredu Peking na veću transparentnost tokom razgovora na Havajima sa visokim kineskim zvaničnikom Jang Jiečijem. Američki diplomata Dejvid Stilvel (David Stilvell) iz Pompeove delegacije, opisao je nakon toga odnose dve zemlje kao „napete“.

O nedavnom izbijanju zaraze korona virusom u Pekingu on je rekao da se nada da će izveštavanje o novim slučajevima i njihovom broju biti „tačniji od onoga što smo videli u Vuhanu“, dodajući da bi za brojanje bilo dobro imati ljude na terenu koji bi mogli to da potvrde.  

Kada je reč o trgovinskom sporazumu, Stilvel je naveo da Kinezi insistiraju na tome da oni poštuju dogovor, što su ponovili više puta. „Ako dođu za sto sa razumnim predlogom, SAD će očigledno postupati razumno i potražiti načine kako da deluju u pravcu pozitivnog ishoda“, izjavio je američki diplomata.

Prva faza trgovinskog sporazuma Vašingtona i Pekinga okončana je u januaru uz određene olakšice i zadržavanje poreza od 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti 250 milijardi dolara. U zamenu za olakšice Kina se obavezala da će tokom dve godine kupiti za 200 milijardi dolara više američke robe i usluga, nego 2017. godine, što uključuje 40 milijardi dolara za američke poljoprivredne proizvode. 

Peking: Prekid odnosa ne bi bio realan, a ni mudar

Peking je saopštio u petak da bilo koja odluka SAD da proizvoljno prekinu veze sa Kinom ne bi bila realna niti mudra. To je izjavio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za novinare reagujući na nove pretnje američkog predsednika, preneo je Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...