TRAMP ZAPRETIO RASKIDOM ODNOSA SA PEKINGOM: Mogli bismo prekinuti sve veze

SvetVesti

15.5.2020 11:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP ZAPRETIO RASKIDOM ODNOSA SA PEKINGOM: Mogli bismo prekinuti sve veze TRAMP ZAPRETIO RASKIDOM ODNOSA SA PEKINGOM: Mogli bismo prekinuti sve veze
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je da je veoma razočaran što Kina nije uspela da zadrži širenje korona virusa i da bi... TRAMP ZAPRETIO RASKIDOM ODNOSA SA PEKINGOM: Mogli bismo prekinuti sve veze

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je da je veoma razočaran što Kina nije uspela da zadrži širenje korona virusa i da bi mogao „prekinuti odnose sa Pekingom“. On je naveo da je pandemija zamaglila trgovinski sporazum između Vašingtona i Pekinga iz januara i da trenutno nema interesa da razgovara s kineskim predsednikom Si Đinpingom.

„Mnogo je stvari koje bismo mogli učiniti…Mogli bismo prekinuti sve veze“, rekao je Tramp u odgovoru na pitanje novinara šta bi SAD mogle da preduzmu u pogledu odnosa sa Kinom, prenosi Guardian. Nastavljajući, američki predsednik je kazao: „E sad, šta bi se dogodilo (ako prekinete odnose)? Uštedeli biste 500 milijardi dolara“. To je naime, suma na koju je procenjen američki godišnji uvoz iz Kine.

Peking je odgovorio putem uvodnika Global Times, državnog lista na engleskom jeziku, naslovom: „Tramp čini besmislice kao deo izborne strategije, kao što je to prekidanje odnosa sa Kinom“. U tekstu je dalje navedeno da sama ta ideja ne bi trebalo da je iznenađenje za one koji se sećaju da je Tramp spekulisao da bi ljudi mogli da „ubrizgavaju“ dezinfekciona sredstva kao zaštitu od zaraze Covid-19.

„Ovakva ludorija je jasan nusproizvod, pre svega, poslovične anksioznosti koju SAD preživljavaju od kada je Kina započela svoj globalni uspon. Tramp se trenutno čini bezumnim ili možda ima nekih psiholoških problema“, piše u drugom uredničkom tekstu istog izdanja.

Guardian ističe da je do eskalacije (retoričkog) sukoba između dve najveće svetske ekonomije došlo dok Kina obeležava mesec dana bez ijednog smrtnog slučaja od bolesti Covid-19 i sa samo četiri nova potvrđena slučaja zaraze.

Tramp je ranije ove nedelje izjavio da nije zainteresovan za obnavljanje prve faze trgovinskih pregovora sa Kinom, koji su zaključeni u januaru. On je reagovao na pisanje Global Times, koji je naveo da pojedini savetnici Vlade u Pekingu predlažu nove razgovore i izmenu već postignutog dogovora.

„Nisam zainteresovan. Ne, ne, čak ni malo. Potpisali smo sporazum. Čuo sam da bi voleli da ponovo otvore trgovinske pregovore kako bi postigli bolji dogovor“, izjavio je tom prilikom Tramp. Prema rečima američkog predsednika „Kina je iskorišćavala SAD mnogo, mnogo godina, decenijama“, naglasivši da su za to odgovorni oni koji su pre njega sedeli u „Ovalnom kabinetu“, preneo je South China Morning Post.

Nedelju dana ranije američki predsednik zapretio je da će raskinuti prvu fazu trgovinskog sporazuma ukoliko Kina ne bude ispunila obećanje da će kupiti američku robu i platiti usluge u vrednosti dodatnih 200 milijardi dolara u odnosu na 2017. godinu. Tramp je tada naveo da će morati da se vidi šta će se događati sa kupovinom, navodeći da su Kinezi „iskoristili“ SAD i da sada „moraju da kupe“. „Ako ne kupe raskinućemo ugovor. Vrlo jednostavno“, rekao je Tramp.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...