Uspešan debi na njujorškoj berzi kompanije bivšeg predsednika SAD

Trampov udeo u platformi Social Truth 4,6 milijardi dolara

BerzaSvet

27.3.2024 13:33 Autor: Vladimir Jokanović 3

Trampov udeo u platformi Social Truth 4,6 milijardi dolara Trampov udeo u platformi Social Truth 4,6 milijardi dolara
Akcije platforme društvene mreže Social Truth u vlasništvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) ojačale su u utorak za 16 procenata na svom... Trampov udeo u platformi Social Truth 4,6 milijardi dolara

Akcije platforme društvene mreže Social Truth u vlasništvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) ojačale su u utorak za 16 procenata na svom debiju na Njujorškoj berzi.

Trampov udeo porastao je na 4,6 milijardi dolara, nakon što je kompanija Trump & Media Technology Group koja stoji iza platforme zabeležila rast vrednosti akcija sa inicijalnih 49,95 na 57,99 dolara na kraju dnevnog trgovanja, prenosi Financial Times. Vrednost akcija u jednom trenutku dostigla je čak 79,38 dolara.

TMTG kotira se na Nasdaq tehnološkoj berzi pod oznakom „DJT“, što su Trampovi inicijali, nakon što je u ponedeljak završila spajanje sa kompanijom Digital World Acquisition Corp. Tramp, vlasnik 58 odsto akcija u spojenoj kompaniji ima najviše koristi od rasta njihove cene.

Bivši američki predsednik suočava se sa višestrukim pravnim i finansijskim problemima uoči, prema očekivanjima, najskuplje predsedničke izborne kampanje u istoriji SAD. Žalbeni sud u Njujorku odobrio je u ponedeljak Trampu da plati 175 miliona dolara, kako bi odložio izvršenje presude o prevari kojom je kažnjen na 464 miliona dolara.

Tramp je naveo da je bilo „nemoguće“ obezbediti garancije za pun iznos kazne. Njemu je dato 10 dana da dođe do novca. Međutim, malo je verovatno da će mu rast cene akcija pomoći da obezbedi sredstva, jer po zakonu nema pravo na prodaju akcija u prvih šest meseci od izlaska kompanije na berzu.

TMGT sada ima tržišnu vrednost od skoro 12 milijardi dolara. Bivši predsednik bi mogao da zatraži od odbora da mu dozvoli prevremenu prodaju akcija, ali bi prodaja velikog udela verovatno oborila vrednost akcija kompanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.