procenjuje se da su sankcije ograničile trgovinu robe u vrednosti oko 130 milijardi evra

Trgovina EU sa Rusijom pala ispod dva odsto

Svet

3.9.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Trgovina EU sa Rusijom pala ispod dva odsto Trgovina EU sa Rusijom pala ispod dva odsto
Trgovina Evropske unije sa Rusijom pala je na najniže nivoe od početka rata u Ukrajini, pri čemu je udeo Rusije u uvozu i izvozu... Trgovina EU sa Rusijom pala ispod dva odsto

Trgovina Evropske unije sa Rusijom pala je na najniže nivoe od početka rata u Ukrajini, pri čemu je udeo Rusije u uvozu i izvozu u EU sada ispod granice od dva odsto.

Najnoviji podaci pokazuju da dok je 9,6 odsto uvoza u EU dolazilo iz Rusije u februaru prošle godine, ta brojka je u junu ove godine pala na 1,7 odsto. Učešće izvoza EU u Rusiju palo je sa 3,8 odsto na 1,4 odsto u istom periodu, prenosi Mina.

Statistika pokazuje da trgovinske sankcije EU imaju željeni učinak i ozbiljno ograničavaju kretanje robe.

Vrednost sankcija EU od početka rata iznosila je 43,9 milijardi evra u izvezenoj robi i 91,2 milijarde evra u uvezenoj robi, prema podacima Evropske komisije.

Na početku invazije, trgovinski deficit EU sa Rusijom je privremeno povećan kako su cene energenata dostigle vrhunac, pri čemu je vrednost uvoza EU u Rusiju premašila izvoz za 18,5 milijardi evra u martu prošle godine.

Naglašeni pad uvoza podstaknut je naporima EU da se odvikne od ruskih energenata, pri čemu je trgovinski deficit energetskih proizvoda pao sa 40,4 milijarde evra u drugom kvartalu prošle godine na samo 5,7 milijardi u istom ovogodišnjem tromjesečju.

U međuvremenu, EU je olakšala izvoz ukrajinskih proizvoda, uključujući žitarice neophodne za proizvodnju hrane širom sveta.

  • VALERIJA

    3.9.2023 #1 Author

    Definotivno je stanje na istoku promenilo dosta toga u poslednje vreme.

    Odgovori

  • HANA

    3.9.2023 #2 Author

    Pa zar to i nije očekivano?
    Ništa neverovatno, samo redosled dešavanja nakon „sankcija“.

    Odgovori

  • MAXMAD

    3.9.2023 #3 Author

    Očekivano.

    Odgovori

  • ZVONČICA

    3.9.2023 #4 Author

    Rat je ucinio svoje nazalost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...