turska kompanija brzo prevazišla efekte pandemije dok je nemačka tražila državnu pomoć

Turkish Airlines pretekao Lufthansu po tržišnoj vrednosti

BiznisSvetTurizam

13.12.2022 10:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Turkish Airlines pretekao Lufthansu po tržišnoj vrednosti Turkish Airlines pretekao Lufthansu po tržišnoj vrednosti
Tržišna vrednost kompanije Turkish Airlines dostigla je 191,3 milijarde turskih lira ili 10,26 milijardi dolara, što je više od rezultata nemačke avio-kompanije Lufthansa, čija... Turkish Airlines pretekao Lufthansu po tržišnoj vrednosti

Tržišna vrednost kompanije Turkish Airlines dostigla je 191,3 milijarde turskih lira ili 10,26 milijardi dolara, što je više od rezultata nemačke avio-kompanije Lufthansa, čija je vrednost 9,28 milijardi evra.

Cena akcija turskog avio-prevoznika, koja je 31. decembra prošle godine iznosila 20,02 turske lire ili 1,54 dolara, skočila je u prošli ponedeljak 592,3 odsto na 138,6 turskih lira ili 7,43 dolara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Kurs dolara i lire bio je na odnosu 13:1 na kraju prošle godine i 18,64:1 na počeku prošle sedmice. S druge strane, cena akcija kompanije Lufthansa je od početka ove godine porasla 25,7 odsto.

Dok je Turkish Airlines brzo prevazišao negativne finansijske efekte pandemije Covid-19 i veoma snažno povećao profit u ovoj godini zahvaljujući svojim potezima na globalnom nivou, oporavak kompanije Lufthansa nakon pandemije nije bio lak.

Od trećeg kvartala godine, ukupni prihodi avio-prevoznika Turkish Airlines od 6,1 milijardu dolara premašili su njegove ukupne prihode u istom periodu 2019. godine 52 odsto, dok su prihodi od kargo servisa porasli 110 odsto na približno 880 miliona dolara u istom periodu.

Neto profit kompanije iznosio je 1,5 milijardi dolara u trećem kvartalu.

Dok je pandemija izazvala veliku krizu za svjetsku avio-industriju, Lufthansa grupa, u čijem vlasništvu su i prevoznici Eurowings, Swiss, Brussels i Austrian Airlines, došla je do tačke bankrota.

Vlade Švajcarske, Austrije i Belgije, a posebno nemačka vlada, spasile su kompaniju od bankrota tako što su obezbedile paket pomoći od devet milijardi evra 2020. godine.

Zbog pada potražnje putnika tokom pandemije, avio-kompanijama je bilo teško da prikupe sredstva dokapitalizacijom.

Pošto se potražnja putnika oporavlja, Lufthansa grupa je prikupila 2,14 milijardi evra u oktobru 2020. godine kako bi vratila deo paketa pomoći koji je primila.

S druge strane, Lufthansa Group je prvi put objavila operativni profit u pandemijskoj krizi u trećem kvartalu prošle godine, pošto je potražnja za letovima porasla nakon ukidanja globalnih ograničenja putovanja.

  • GOCA BG

    13.12.2022 #1 Author

    Nisu imali otpustanje radnika,strajkove,otkazane letove,profesionalno su odradili godinu za razliku od Lufthanse…

    Odgovori

  • Dunja5

    14.12.2022 #2 Author

    Sve ima nesto svoje, bili su snalazljiviji…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...