Ankara traži alternativu za evropske integracije

Turska želi da se učlani u BRICS

Svet

4.6.2024 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Turska želi da se učlani u BRICS Turska želi da se učlani u BRICS
Međudržavna asocijacija BRICS može Turskoj ponuditi „dobru alternativu“ da zameni Evropsku uniju, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan. Prema njegovim rečima, Turska... Turska želi da se učlani u BRICS

Međudržavna asocijacija BRICS može Turskoj ponuditi „dobru alternativu“ da zameni Evropsku uniju, rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan. Prema njegovim rečima, Turska bi želela da se pridruži asocijaciji BRICS.

„Naravno, želeli bismo da postanemo članica BRICS-a. Videćemo kako će se stvari razvijati ove godine“, rekao je Fidan tokom posete Kini, prenosi South China Morning Post. On je takođe napomenuo da se raduje učešću na ministarskom sastanku BRICS-a u Rusiji sledeće nedelje.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj pozdravlja interesovanje Turske za BRICS, kao i da će se o ovoj temi razgovarati na predstojećem samitu asocijacije u Kazanju, prenosi Komersant.

Pored toga, šef turskog ministarstva spoljnih poslova je istakao da je jedan od najvažnijih stubova spoljne politike stvaranje čvrstih ekonomskih veza. Prema njegovim rečima, neke velike zemlje EU, zbog „politike identiteta”, nikada nisu dozvolile Turskoj da postane punopravna članica evropskog bloka, iako već dugo pokušava da se pridruži.

„Tako da ćemo morati da tražimo alternativu“, rekao je Fidan. Turska je postala kandidat za članstvo u EU 1999. godine. Pregovori o pristupanju EU sa Ankarom počeli su 2005. godine, ali su dugo bili u zastoju zbog mnogih pitanja kao što su ljudska prava i spoljna politika zemlje.

U avgustu 2023. godine, na samitu u Johanesburgu, šefovi zemalja BRICS-a usvojili su deklaraciju o proširenju organizacije, koju su u tom trenutku činile Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Od 1. januara 2024. Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE postali su članovi organizacije. Za članstvo su se prijavili Tajland, Indonezija, Kazahstan, Venecuela, a više od 30 država izrazilo je nameru da se pridruži asocijaciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.