kreirane liste učinka, direktori već dobili otkaze

Twitter ostaje bez 3.700 zaposlenih

Hi-techPoslovanjeSvet

3.11.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Twitter ostaje bez 3.700 zaposlenih Twitter ostaje bez 3.700 zaposlenih
Ilon Mask (Elon Musk) planira da eliminiše oko 3.700 radnih mesta u kompaniji Twitter, ili polovinu ukupne radne snage koja održava društvenu mrežu koju... Twitter ostaje bez 3.700 zaposlenih

Ilon Mask (Elon Musk) planira da eliminiše oko 3.700 radnih mesta u kompaniji Twitter, ili polovinu ukupne radne snage koja održava društvenu mrežu koju je tek preuzeo po ceni od 44 milijarde dolara.

Navodno će novi vlasnik Twittera obavestiti potencijalno pogođeno osoblje u petak, piše Bloomberg. Mask takođe namerava da preokrene postojeću politiku kompanije o radu sa bilo kog mesta, tražeći od preostalih zaposlenih da se vrate u kancelarije – iako bi se mogli napraviti neki izuzeci, kažu insajderi.

Mask i njegov tim savetnika su razmatrali niz scenarija za otpuštanje i druge promene politike u kompaniji sa sedištem u San Francisku. Obim i uslovi otpuštanja bi i dalje mogli da se promene. Prema jednom scenariju koji se razmatra, otpuštenim radnicima biće ponuđena otpremnina u vrednosti 60 dana rada, rekla su dvojica ljudi.

Direktor računovodstva u Twitteru Robert Kejden (Robert Kaiden) napustio je kompaniju, postavši jedan od poslednjih rukovodilaca koji su otišli kao posledica Maskovog preuzimanja.

Mask je pod pritiskom da pronađe način da smanji troškove poslovanja za koje kaže da je preplatio. Milijarder je pristao da plati 54,20 dolara po akciji u aprilu baš kada su tržišta pala. Potom je mesecima pokušavao da izađe iz transakcije, navodeći da ga je kompanija obmanula o rasprostranjenosti lažnih naloga.

Twitter je zauzvrat tužio Maska kako bi ga primorao da ispuni svoj dogovor o preuzimanju po dogovorenoj ceni, a poslednjih nedelja Mask je popustio, pomirivši se sa zaključenjem posla prema tim uslovima.

Zaposleni u Twitteru pripremaju se za otpuštanja otkako je Mask preuzeo firmu i odmah izbacio veći deo izvršnog tima, uključujući izvršnog direktora Paraga Agravala, direktora finansija i više pravne saradnike, direktorku marketinga, kao i direktore za odnos sa klijentima.

Bloomberg je ranije izvestio da će Mask privremeno imati funkciju izvršnog direktora.

Od višeg osoblja u timovima za proizvode zatraženo je da ciljaju smanjenje broja zaposlenih za 50 odsto. Liste otpuštanja su sastavljene i rangirane na osnovu doprinosa pojedinaca Twitterovom kodu tokom njihovog vremena u kompaniji.

Poslednjih nedelja Mask je počeo da nagoveštava svoje kadrovske prioritete, rekavši da želi da se fokusira na osnovni proizvod. “Softverski inženjering, rad servera i dizajn koda biće glavni“, napisao je na ovoj mreži još početkom oktobra.

Mask takođe pokušava da ostvari veći prihod. Kompanija će uskoro početi da naplaćuje verifikaciju za određene kategorije klijenata.

  • BOJANA

    3.11.2022 #1 Author

    Ma radi čovek šta mu se hoće. 3700 ljudi ostaviti bez posla!!??

    Odgovori

  • Dunja5

    3.11.2022 #2 Author

    Haos.

    Odgovori

  • Anna

    3.11.2022 #3 Author

    Mora da nadoknadi izgubljeni novac. Da li je to etički ili ne, to je već druga priča. Ipak je njegov novac u pitanju.

    Odgovori

  • TATJANA

    4.11.2022 #4 Author

    Totalna reorganizacija, pa se očekivalo i tako nesto

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...