Mask imao zanimljive komentare o zbivanjima u svetu

Zarada Tesle u trećem kvartalu 21,45 milijardi dolara, ali akcije pale pet odsto

BerzaNovacPoslovanjeSvet

20.10.2022 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zarada Tesle u trećem kvartalu 21,45 milijardi dolara, ali akcije pale pet odsto Zarada Tesle u trećem kvartalu 21,45 milijardi dolara, ali akcije pale pet odsto
Vrednost akcija kompanije Tesla pala je pet odsto nakon objavljivanja najnovijih kvartalnih finansijskih rezultata. TSLA Quotes by TradingView Iako je prijavljena zarada od 21,45... Zarada Tesle u trećem kvartalu 21,45 milijardi dolara, ali akcije pale pet odsto

Vrednost akcija kompanije Tesla pala je pet odsto nakon objavljivanja najnovijih kvartalnih finansijskih rezultata.

Iako je prijavljena zarada od 21,45 milijardi dolara za tri meseca koja su se završila 30. septembra bila blizu 21,96 milijardi dolara koje su ranije očekivali analitičari, prinos od 1,05 dolara po akciji bio je zapravo veći od prognoziranih 99 centi.

Teslina neto dobit za treći kvartal 2022. dostigla je je 3,33 milijarde dolara, uz stabilnu bruto maržu u automobilskoj industriji na 27,9 odsto, tačno na nivou rezultata iz drugog kvartala. Tokom istog perioda prošle godine Tesla je prijavila dobit od 1,62 milijarde dolara.

“Ne mogu dovoljno da naglasim da imamo odličnu poručivanja za četvrti kvartal i očekujemo da ćemo prodati svaki automobil koji napravimo“, hvalio se Ilon Mask (Elon Musk) u pozivu investitorima. “Fabrike rade punom brzinom, a operativne marže održavamo jakima.”

Tesla će verovatno izvršiti “smisleni otkup sopstvenih akcija“ sledeće godine, dodao je Mask, potencijalno između pet i 10 milijardi dolara.

Takođe je optimistično rekao da “možemo daleko nadmašiti Apple po tržišnoj kapitalizaciji kompanije. U stvari, vidim potencijalni put da Tesla vredi više nego Apple i Saudi Aramco zajedno. To ne znači da će se to dogoditi ili da će biti lako.“

“Kina doživljava svojevrsnu recesiju, uglavnom na tržištima nekretnina, dok Evropa ima recesiju koju pokreće energija. Severna Amerika je prilično dobrog ekonomskog zdravlja, iako Fed podiže kamatne stope više nego što bi trebalo, ali mislim da će na kraju to shvatiti i ponovo ih spustiti”, prokomentarisao je najbogatiji čovek na svetu, prenosi CNBC.

Očekuje se da će Mask prodati deo svojih akcija u Tesli kako bi imao gotovinu za finansiranje dogovorenog preuzimanja društvene mreže Twitter za 44 milijarde dolara, što može biti jedan od razloga za pad vrednosti akcija kompanije uprkos dobrim rezultatima.

Teslin prihod od automobilske industrije dostigao je 18,69 milijardi dolara, što je povećanje od 55 odsto u odnosu na pre godinu dana.

“Očekujemo da ćemo postići godišnji rast isporuka vozila od 50 odsto“, izjavio je Mask.

Kompanija je pre dve nedelje izvestila da su njene isporuke za poslednji kvartal dostigle 343.000, dok je čitava proizvodnja dostigla 365.000 vozila. Taj podatak o isporukama su najbliža aproksimacija prodaje koju je prijavila kompanija Tesla, a od njegovog objavljivanja 2. oktobra akcije su pale za više od 17 odsto.  

 • kaćica

  20.10.2022 #1 Author

  Velike su to pare

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.10.2022 #2 Author

  Jedan od najbogatijih ljud kad daje izjavu,stoji iza nje,i verujem da ce tako biti…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.