Investitori pozitivno reagovali na vesti

Unilever odvaja poslovanje sa sladoledima, otpušta 7.500 ljudi

BerzaPoslovanjeSvet

20.3.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Unilever odvaja poslovanje sa sladoledima, otpušta 7.500 ljudi Unilever odvaja poslovanje sa sladoledima, otpušta 7.500 ljudi
Britanski Unilever saopštio je da će odvojiti svoju poslovnu jedinicu za proizvodnju sladoleda, dom popularnih brendova kao što su Magnum i Ben & Jerry’s,... Unilever odvaja poslovanje sa sladoledima, otpušta 7.500 ljudi

Britanski Unilever saopštio je da će odvojiti svoju poslovnu jedinicu za proizvodnju sladoleda, dom popularnih brendova kao što su Magnum i Ben & Jerry’s, ali i otpustiti oko 7.500 zaposlenih usled novog plana za uštedu troškova.

Investitori dobro odreagovali na ovu objavu, a akcije jedne od najvećih svetskih kompanija u sektoru robe široke potrošnje, u u torak su u jednom trenutku porasle za skoro šest odsto.

Takozvani “spinof”, odnosno izdvajanje proizvodnje sladoleda u zasebnu poslovnu jedinicu, počeće odmah i očekuje se da će biti završen do kraja 2025. godine, saopštio je Unilever. Poslovanje sa sladoledom je “u procesu preseljenja u zasebnu centralu u Amsterdamu“, ali je izvršni direktor Hajn Šumaher (Hein Schumacher) rekao u razgovoru sa novinarima da je “otvoren i za druge opcije“.

Unilever je saopštio da ima za cilj jednocifreni rast prodaje na nivou 5-9 odsto i skromno poboljšanje profitne marže nakon podele. Poslovanje sa sladoledom čini oko 16 odsto Unileverove globalne prodaje, a u nekim zemljama i znatno više.

Grupacija, čiji drugi brendovi uključuju Dove sapun, Marmite i Hellmann’s začine, takođe je pokrenula program za uštedu troškova od oko 800 miliona evra u naredne tri godine. Predložene izmene bi uticale na oko 7.500 radnih mesta širom sveta, uglavnom u kancelarijama, sa ukupnim troškovima restrukturiranja koji se predviđaju na oko 1,2 odsto ukupnog prometa tokom perioda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...