procenjuje se da će biti listirane kompanije vredne 40 milijardi dolara

Prolećno „oživljavanje“ evropskog IPO tržišta

BerzaEUInvesticijeSvet

19.3.2024 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prolećno „oživljavanje“ evropskog IPO tržišta Prolećno „oživljavanje“ evropskog IPO tržišta
Dok evropske akcije beleže nove rekorde, kompanije vredne ukupno 40 milijardi dolara spremaju se za nova listiranja na kontinentu ovog proleća. Italijanski brend patika... Prolećno „oživljavanje“ evropskog IPO tržišta

Dok evropske akcije beleže nove rekorde, kompanije vredne ukupno 40 milijardi dolara spremaju se za nova listiranja na kontinentu ovog proleća.

Italijanski brend patika Golden Goose će verovatno biti jedan od prvih koji će izaći na berzu u tradicionalno užurbanom postuskršnjem periodu, rekli su insajderi za Bloomberg. Ova kompanija cilja procenu tržišne kapitalizacije od oko 3,3 milijarde evra.

Golden Goose nastoji da se nađe na listi u Milanu, gde se nada da će se porediti sa luksuznim kompanijama kao što je Brunello Cucinelli, na primer. Golden Goose je rastao brže od konkurencije i povećavao neto dobit 18 odsto u odnosu na prošlu godinu.  

Tržište u Madridu će takođe biti aktivno, a distributer automobila Astara je spreman da bude sledeći za listing. Kompanija ima za cilj da otpočne prodaju akcija u aprilu i cilja na procenu od dve milijarde evra, prema rečima ljudi koji su tražili da ne budu identifikovani jer su informacije privatne. Udeo u Astari ima japanski Mitsubishi.

Puig, grupacija za negu lepote, koja stoji iza brendova kao što su Paco Rabanne i Charlotte Tilburi, takođe se priprema za IPO koja bi se mogla svrstati u jednu od najvećih lista u Španiji. Prodaja akcija u Madridu, za koju se očekuje da će se održati ovog leta, mogla bi da proceni Puig na čak 10 milijardi evra, kažu ljudi.

Ako se nabrojani planovi ostvare, pomogli bi oživaljavanje evropskog IPO tržišta, koje je mahom bilo povučeno zbog slabog apetita investitora usred rastućih stopa i inflacije tokom većeg dela poslednjih 18 meseci. Prva listiranja se već ostvaruju – ove nedelje Group AG i prodavac parfema Douglas AG prikupljaju ponude investitora pred listiranje.

Privatna investiciona kompanija CVC Capital takođe bi mogla da se odluči za IPO. Njena vrednost bila je procenjena na oko 15 milijardi dolara kada je prodala manjinski udeo 2021. godine, piše Bloomberg.

Tagovi
AKCIJE BERZA EU
  • tamara71

    19.3.2024 #1 Author

    Ako Evropa uspe da izbegne dublju recesiju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...