UPRKOS ZABRANI „TESLA“ OTVORIO FABRIKU Direktor kompanije preti premeštanjem pogona

AutomobiliHi-techLifestyleSvet

12.5.2020 15:34 Autor: Julijana Vincan 0

UPRKOS ZABRANI „TESLA“ OTVORIO FABRIKU Direktor kompanije preti premeštanjem pogona UPRKOS ZABRANI „TESLA“ OTVORIO FABRIKU Direktor kompanije preti premeštanjem pogona
Proizvođač električnih automobila „Tesla“ otvorio je svoju fabriku uprkos zabrani rada koja je na snazi u okrugu Alamida u Kaliforniji. Kompanija čiji se sporni... UPRKOS ZABRANI „TESLA“ OTVORIO FABRIKU Direktor kompanije preti premeštanjem pogona

Proizvođač električnih automobila „Tesla“ otvorio je svoju fabriku uprkos zabrani rada koja je na snazi u okrugu Alamida u Kaliforniji. Kompanija čiji se sporni pogon nalazi u  Frimontu, tužila je vlasti okruga uz argument da je to jedina fabrika koja još nije ponovo počela sa radom.

Iako je savezna država popustila u merama predostrožnosti, okrug Alamida u kojem se fabrika nalazi nije učinila isto. Kompanija „Tesla“ podnela je tužbu protiv okruga nazivajući ograničenja „oruđem moći“, jer je guverner Kalifornije u četvrtak rekao da će proizvođačima u državi biti dozvoljeno ponovno otvaranje, prenosi „Guardian“.

Direktor kompanije Ilon Mask (Elon Musk) naredio je pokretanje pogona, a izjavio je da će se i sam vratiti na posao u fabriku. Prethodno je rekao da će fabriku i sedište kompanije premestiti u Teksas ili Nevadu ukoliko lokalne vlasti ne dozvole ponovno otvaranje. Takođe je naveo da ukoliko neko treba da bude uhapšen, da to bude on. Mask je istakao da su sve kompanije u Kaliforniji počele sa radom, osim „Tesle“.

Ovo je usledilo nakon što je zdravstveno odeljenje okruga Alamida saopštilo da se „Tesla“ ne sme ponovo otvoriti jer na snazi ostaju lokalne mere zatvaranja radi suzbijanja širenja korona virusa. Kompanija je u tužbi koju je podnela u subotu Saveznom sudu u San Francisku navela da se Okrug protivi saveznom i kalifornijskom Ustavu, kao i da prkosi naredbama guvernera. Planirano je da okrug Alamida ostane zatvoren do kraja maja, a da samo bitna preduzeća ponovo budu otvorena.

Zvaničnici okruga Alamida istakli su da sarađuju sa „Teslom“ na izradi plana bezbednosti koji „omogućava ponovno otvaranje uz zaštitu zdravlja i dobrobiti hiljada zaposlenih“ koji rade u fabrici i da se očekuju sklapanje sporazuma o bezbednosnom planu vrlo brzo.

„Tesla“ proizvodi više od 415.000 automobila godišnje u fabrici u Frimontu, a premeštanje celog proizvodnog pogona bio bi ogroman poduhvat, za koji bi, prema proceni analitičara, bilo potrebno od 12 do 18 meseci.

Foto: Pixabay.com

Pretnja preseljenjem pogona navodno dolazi jer „Tesla“ želi da poveća proizvodnju svog sportskog vozila „Model Y“, najprofitabilnijeg automobila ovog proizvođača do danas.

Mask, koji se u martu dogovarao sa zvaničnicima Kalifornije oko toga da li „Tesla“ mora da obustavi proizvodnju u Frimontu, kritikovao je karantin i „rad od kuće“, nazivajući ih „ozbiljnim rizikom“ za američko poslovanje i „neustavnim“ činom. Akcije „Tesle“ porasle su 127 odsto od 18. marta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...