VANREDNO STANJE U JAPANU Stimulativnih 990 milijardi dolara za ekonomiju

SvetVesti

7.4.2020 15:28 Autor: Julijana Vincan 0

VANREDNO STANJE U JAPANU Stimulativnih 990 milijardi dolara za ekonomiju VANREDNO STANJE U JAPANU Stimulativnih 990 milijardi dolara za ekonomiju
Japanski premijer Šinzo Abe proglasio je u utorak vanredno stanje u naseljenijim mestima kao što su Tokio i još šest metropola, kako bi se... VANREDNO STANJE U JAPANU Stimulativnih 990 milijardi dolara za ekonomiju

Japanski premijer Šinzo Abe proglasio je u utorak vanredno stanje u naseljenijim mestima kao što su Tokio i još šest metropola, kako bi se smanjio broj novozaraženih od korona virusa. On je takođe predstavio i stimulativni paket od 990 milijardi dolara za ublažavanje ekonomskog udara usled pandemije, koji je opisao kao jedan od najvećih na svetu.

U Japanu je do sada potvrđeno blizu 4.000 zaraženih, a 92 ljudi je umrlo od bolesti izazvanih virusnom zarazom Covid-19. Ti podaci nisu toliko dramatični kao u mnogim drugim zemljama, ali brojke rastu, a vlasti su posebno zabrinute zbog širenja virusa u Tokiju, gde je zaraženo više od 1.000 ljudi, uključujući i 83 nova slučaja koja su zabeležena u ponedeljak.

„S obzirom na kritično stanje na polju zdravstva, Vladi je savetovano da pripremi proglašavanje vanrednog stanja”, rekao je Abe novinarima, a preneo je Reuters. Tokom vanrednog stanja, koje će trajati oko mesec dana, zvaničnici će od građana moći da očekuju da ostanu kod kuće, ali i da se zatvore preduzeća, mada neće biti restriktivno kao u nekim drugim zemljama. U većini slučajeva, neće se kažnjavati nepoštovanje uputstva o ostanku kod kuće, a sprovođenje ovog uputstva će zavisiti više od pritiska okoline i poštovanja autoriteta.

Japanska Vlada bila je izložena rastućem pritisku da preduzme te mere, iako je Abe smatrao da ne treba da prenagli, s obzirom na ograničenja kretanja i štetu u poslovanju, koja iz toga proizlazi.

Izdašna pomoć ekonomiji

Abe je takođe rekao da je japanska Vlada odlučila da pomogne ekonomiji paketom mera u vrednosti od gotovo 108 hiljada milijardi jena 108 trillion yen (990 milijardi dolara), uključujući više od šest milijardi jena isplata u gotovini domaćinstvima i malim preduzećima, kao i 26 milijardi jena, kako bi se omogućilo odloženo plaćanje socijalnog osiguranja i poreza. „Vlada želi da pomogne preduzećima da opstanu i da se zaštite radna mesta“, rekao je Abe.

Japanska javnost podržava proglašavanje vanrednog stanja. Po ispitivanju javnog mnenja koje je u ponedeljak objavio JNN, 80 odsto ispitanika je izjavilo da bi Abe trebalo da ga proglasi, a 12 odsto je bilo protiv.

Kendži Šibuja, direktor Instituta za javno zdravlje na King’s College-u u Londonu, smatra da vanredno stanje dolazi prekasno, s obzirom na veliko povećanje broja zaraženih u Tokiju. „Trebalo je da bude proglašeno najkasnije 1. aprila“, rekao je on.

Upozoravajući na visoku stopu zaraženih za koje se tačno ne zna, guvernerka Tokija Juriko Koike, izjavila je prošle nedelje da bi podržala proglašenje vanrednog stanja, kako bi bilo sigurno da građani poštuju strože mere društvenog distanciranja.

Po zakonu revidiranom u martu, kako bi se obuhvatio i korona virus, premijer može da proglasi vanredno stanje ako je bolest „ozbiljna opasnost” za ljudske živote i ako bi njeno brzo širenje moglo imati velike posledice po ekonomiju.

Ministar ekonomije Jasutoši Nišimura pozvao je na smirenost, poručivši građanima u regijama u kojima će biti proglašeno vanredno stanje da ne treba da beže u druge regije, jer bi to moglo da proširi zarazu.

Guverneri Tokija i drugih regija zatražili su od građana da tokom vikenda ostanu kod kuće, da izbegavaju gužve i večernje izlaske, kao i da rade od kuće.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...