Učestali ransomware napadi na energetski sektor

Većina kompanija plaća otkup podataka sajber kriminalcima

SvetU fokusu

18.7.2024 17:17 Autor: Vladimir Jokanović 2

Većina kompanija plaća otkup podataka sajber kriminalcima Većina kompanija plaća otkup podataka sajber kriminalcima
Ransomware sajber napadi na naftne i gasne kompanije i komunalne službe nisu se smanjili tokom protekle godine, uprkos ukupnom padu broja takvih napada širom... Većina kompanija plaća otkup podataka sajber kriminalcima

Ransomware sajber napadi na naftne i gasne kompanije i komunalne službe nisu se smanjili tokom protekle godine, uprkos ukupnom padu broja takvih napada širom sveta, navela je firma za sajber bezbednost Sophos u novom izveštaju.

Prema Sophosu, ne samo da se učestalost napada na kritičnu infrastrukturu nafte, gasa i komunalnih službi nije smanjila kao u drugim sektorima, već se povećao i uticaj na kompanije koje su bile žrtve ransomware napada, prenosi OilPrice.

Izveštaj firme za sajber bezbednost, „Stanje ransomwarea u kritičnoj infrastrukturi 2024“, zasnovan je na nalazima ankete koju je naručio Sophos među 5.000 IT i lidera za sajber bezbednost u 14 zemalja u Americi, Evropi, Africi, Bliskom istoku, Aziji i Pacifiku. Anketa je uključila 275 ispitanika iz energetskih, naftnih i gasnih kompanija i komunalnih službi.

Anketa je pokazala da je sektor nafte, gasa i komunalnih usluga zabeležio jednu od najviših stopa enkripcije (skrivanja) podataka, dok se vreme oporavka od ransomware napada povećalo.

Vreme potrebno za oporavak od ransomware napada postepeno raste u energetskim, naftnim, gasnim i komunalnim organizacijama. Istraživanje za 2024. godinu otkrilo je da se 20 odsto žrtava ransomware napada u energetici i komunalnim službama potpuno oporavilo za nedelju dana ili manje, što je pad sa 41 odsto u 2023. i 50 odsto u 2022. godini.

Tokom protekle godine, 61 odsto energetskih firmi platilo je otkupninu da bi povratilo enkriptovane podatke, dok su ostali obnovili enkriptovane podatke koristeći bekapove, što je najniža stopa korišćenja bekapova zabeležena u svim sektorima. Ovo je prvi put da su energetske i komunalne organizacije prijavile veću sklonost plaćanju otkupnine nego korišćenju bekapova.

  • SHALIMAR

    18.7.2024 #1 Author

    Novi unosni biznis…strasno!

    Odgovori

  • Boba321

    23.7.2024 #2 Author

    Tako danas funkcionise svet, hakeri sve drze u rukama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.