VELIKA BRITANIJA I JAPAN POTPISALI TRGOVINSKI SPORAZUM Prvi veliki ugovor nakon Brexita za London

SvetVesti

23.10.2020 12:39 Autor: Julijana Vincan 0

VELIKA BRITANIJA I JAPAN POTPISALI TRGOVINSKI SPORAZUM Prvi veliki ugovor nakon Brexita za London VELIKA BRITANIJA I JAPAN POTPISALI TRGOVINSKI SPORAZUM Prvi veliki ugovor nakon Brexita za London
U petak, 23. oktobra, Velika Britanija i Japan potpisali su trgovinski sporazum u Tokiju, prvi veliki ugovor nakon Brexita za London. Sporazum je bio najavljen 11.... VELIKA BRITANIJA I JAPAN POTPISALI TRGOVINSKI SPORAZUM Prvi veliki ugovor nakon Brexita za London

U petak, 23. oktobra, Velika Britanija i Japan potpisali su trgovinski sporazum u Tokiju, prvi veliki ugovor nakon Brexita za London.

Sporazum je bio najavljen 11. septembra u Londonu i u velikoj meri preslikava postojeći sporazum između Evropske unije i Japana, koji se više neće primenjivati od 1. januara u Velikoj Britaniji.

Britanska Vlada je to proglasila šansom za povećanje trgovine između dve zemlje za 15,2 milijarde funti (16,5 milijardi evra), navodi Wion.

Novi sporazum će stupiti na snagu 1. januara, na kraju prelaznog post Brexit perioda sa EU, koji je počeo 31. januara.

Trgovina između Velike Britanije i Japana prošle godine je bila vredna više od 30 milijardi funti. To je, međutim, vrlo malo u poređenju sa obimom trgovine između Londona i EU koji je iznosio skoro 700 milijardi funti u 2019. godini.

Novopotpisani sporazum obuhvata više sektora, od tekstila do novih tehnologija, sira i auto delova. Na ceremoniji potpisivanja bili su britanska ministarka za međunarodnu trgovinu Liz Tras (Liz Truss) i japanski ministar spoljnih poslova Tošimitsu Motegi.

Pre stupanja na snagu, sporazum treba da bude ratifikovan u japanskom parlamentu, prenosi RSE. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...