Zaključavanja u Kini uticala na poslovanje švedske kompanije

Volvo Cars očekuje manji broj isporuka u odnosu na 2021. godinu

PoslovanjeSvetU fokusu

27.10.2022 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Volvo Cars očekuje manji broj isporuka u odnosu na 2021. godinu Volvo Cars očekuje manji broj isporuka u odnosu na 2021. godinu
Sporadična zaključavanja u Kini dovela su do toga da kompanija Volvo Cars snizi očekivanja po pitanju broja isporuka za ovu godinu, istovremeno povećavajući troškove,... Volvo Cars očekuje manji broj isporuka u odnosu na 2021. godinu

Sporadična zaključavanja u Kini dovela su do toga da kompanija Volvo Cars snizi očekivanja po pitanju broja isporuka za ovu godinu, istovremeno povećavajući troškove, a potreba za otkupom poluprovodnika smanjila je profit na otvorenom tržištu u toku trećeg tromesečja.

Švedski proizvođač automobila, koga podržava kineska kompanija Geely, prethodno je objavio procene prema kojima će isporuke u veleprodaji ove godine ostati na istom nivou u poređenju sa 2021. godinom. Međutim, sada iz kompanije navode da očekuju “neznatno niže isporuke u odnosu na 2021, pod pretpostavkom da više neće biti poremećaja u nabavnim lancima”, piše Financial Times.

Zatvaranja u Kini su predstavljala jedan od najvećih problema za poslovanje auto-kompanije, naveo je njen generalni direktor Džim Rouan (Jim Rowan), posebno uzimajući u obzir da su neki dobavljači bili zatvoreni 70 dana.

Zbog “sporadične” prirode zaključavanja, koja su uticala na dobavljače kompanije Volvo i ostavila posledice na njene fabrike na globalnom nivou, teško je predvideti konačni ishod, rekao je Rouan.

Kompanija je pokušavala da relocira dobavljače u Evropu i Sjedinjene Američke Države kako bi smanjila zavisnost od isporuke delova iz Kine. Grupa gradi fabriku u Slovačkoj kako bi povećala proizvodnju u Evropi i preuzima na sebe proizvodnju ključnih delova za sisteme u električnim vozilima.

U trećem tromesečju, prodaja automobila je pala za osam odsto na 138.000 vozila, ali su se prihodi popeli za trećinu na 79,3 milijarde švedskih kruna (6,3 milijarde funti) zbog prethodno najavljenog povećanja cena.

Neto prihod je pao za 70 odsto na 700 miliona švedskih kruna. Profitna marža kompanije Volvo pala je sa 7,1 odsto na 4,4 odsto, ili sa 5,5 odsto na 2,6 odsto, kada je uključen njegov udeo u kompaniji Polestar koji pravi gubitke.

  • BIJUTI27

    27.10.2022 #1 Author

    Modeli kreirani u Kini, su bolji od evropskih.

    Odgovori

  • kaćica

    27.10.2022 #2 Author

    Bice bolje

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.10.2022 #3 Author

    Rezultat sve govori,koliko ih je Kina zakocila i sada cela ova situacija…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    28.10.2022 #4 Author

    Poremećaj u procesu snabdevanja iz Kine je poremetio Volvo ali to za tako jaku kompaniju nije pretnja za opstanak

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    29.10.2022 #5 Author

    Lako ce oni izvuci vecu dobit naredne godine

    Odgovori

  • VANJA

    30.10.2022 #6 Author

    Samo trenutna kriza brzo ce se oni izvuci!

    Odgovori

  • Tina

    30.10.2022 #7 Author

    Takva je trenutna situacija ali ce se vrlo brzo oporaviti

    Odgovori

  • LUKA

    30.10.2022 #8 Author

    Izborice se oni i sa ovim jak je kompanija Volvo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...