Ulagače zabrinula najava OPEC+ u vezi sa dodatnim smanjenjem proizvodnje

Vrednost nafte se održava na nivou iznad 85 dolara

Svet

4.4.2023 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte se održava na nivou iznad 85 dolara Vrednost nafte se održava na nivou iznad 85 dolara
Cene nafte početkom nedelje zabeležile su skok iznad 85 dolara, podstaknute najavom vodećih proizvođača da će smanjiti snabdevanje više nego što su planirali kako... Vrednost nafte se održava na nivou iznad 85 dolara

Cene nafte početkom nedelje zabeležile su skok iznad 85 dolara, podstaknute najavom vodećih proizvođača da će smanjiti snabdevanje više nego što su planirali kako bi stabilizovali cene destabilizovane strahom od recesije.

Na jutarnjem trgovanju, vrednost nafte se održava na tom nivou. Na londonskom tržištu barelom se trguje po ceni od 85,65 dolara, dok je vrednost nafte na američkom tržištu 81,19 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, zajednički poznati kao OPEC+, zabrinula su ulagače najavom da će od maja do decembra smanjivati proizvodnju dodatnih 1,16 miliona barela dnevno, pored dosadašnjih smanjenja od dva miliona barela dnevno koja će trajati do novembra.

Time bi se njihova proizvodnja smanjila ukupno 3,66 miliona barela dnevno, što je prema Reuters-ovoj računici 3,7 odsto globalne potražnje, prenosi crnogorska agencija Mina.

Iz kabineta američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) naveli su da grupa ne bi trebalo da pravi takav potez u ovom trenutku.

Cena barela u Londonu u martu je padala prema 70 dolara zbog strahovanja ulagača da će globalna bankarska kriza i podizanje kamatnih stopa pogoditi potražnju i neutralizovati uticaj smanjene proizvodnje OPEC-a.

Analitičari smatraju da su upravo problemi u bankarskom sektoru podstakli OPEC+ da ponovo usklađuje proizvodnju.

Prema rečima Bjarnea Šildropa (Bjarne Schieldrop) iz SEB grupe, OPEC+ može i želi da preduhitri određena zbivanja.

„Nedavna tržišna previranja i pad cene barela na 70 dolara verovatno su ih pomalo uplašili“, kaže on.

On dodaje da se tako nešto neće tolerisati, nagađajući da je grupu verovatno zabrinulo podizanje kamatnih stopa u zapadnim zemljama i situacija u globalnom bankarskom sistemu.

Odluka signalizira da je OPEC+ spreman da preduzme mere kako bi otklonio pretnju koju donose mogući ekonomski problemi, kaže Horhe Leon (Jorge Leon) iz kompanije Rystad Energy.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica koštao 78,12 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...