Prema proceni investicione kompanije Fidelity

Vrednost platforme X opala za oko 80 odsto u odnosu na vreme kada se zvala Twitter

Svet

3.10.2024 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Vrednost platforme X opala za oko 80 odsto u odnosu na vreme kada se zvala Twitter Vrednost platforme X opala za oko 80 odsto u odnosu na vreme kada se zvala Twitter
Prema procenama investicionog giganta Fidelity, društvena mreža X koja se nekada zvala Twitter sada vredi gotovo 80 procenata manje nego pre dve godine, kada... Vrednost platforme X opala za oko 80 odsto u odnosu na vreme kada se zvala Twitter

Prema procenama investicionog giganta Fidelity, društvena mreža X koja se nekada zvala Twitter sada vredi gotovo 80 procenata manje nego pre dve godine, kada ju je kupio Ilon Mask (Elon Musk).

Kompanija X više nije na berzi od kada je Mask platio 44 milijarde dolara u oktobru 2022. kako bi je preuzeo. Ipak, Fidelity otkriva vrednost svojih deonica u X-u, a te procene se pažljivo prate kao pokazatelj stanja kompanije, prenosi CNN.

Na kraju avgusta, te deonice su vredele 4,2 miliona dolara, prema izveštaju Fidelity fonda Blue Chip Growth. To predstavlja pad od 24 odsto u odnosu na kraj jula i pad od 79 odsto u odnosu na vrednost od 19,66 miliona dolara iz oktobra 2022 godine.

Nova procena koju je izneo Fidelity ukazuje da X sada vredi 9,4 milijarde dolara, što je daleko od Maskove 44 milijarde. Drugi investitori mogu drugačije proceniti vrednost kompanije X.

Analitičari navode da je ovaj pad vrednosti verovatno posledica opadajućih prihoda od oglasa, jer X više ne objavljuje kvartalne finansijske rezultate. Fidelity nije komentarisao pojedinačne kompanije, a X nije odgovorio na zahteve za komentar.

Neki oglašivači su izrazili zabrinutost zbog „ekstremnog sadržaja“ na platformi i ne žele da njihovi brendovi budu povezani s tim. Nedavna globalna anketa markentiške kompanije Kantar otkrila je da 26 odsto oglašivača planira da smanji potrošnju na X-u sledeće godine. Samo četiri odsto oglašivača veruje da X pruža „bezbednost brenda“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.