Poznati milijarder smatra da sloboda govora treba da bude glavni cilj

Mask vratio političke reklame na X

SvetVesti

30.8.2023 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mask vratio političke reklame na X Mask vratio političke reklame na X
Još pre nego što je milijarder Ilon Mask (Elon Musk) kupio društvenu platformu Twitter (sada X), na njoj je postojala zabrana poltičkog oglašavanja. Međutim,... Mask vratio političke reklame na X

Još pre nego što je milijarder Ilon Mask (Elon Musk) kupio društvenu platformu Twitter (sada X), na njoj je postojala zabrana poltičkog oglašavanja. Međutim, platforma X sada je saopštila da će dozvoliti političko oglašavanje kandidata i političkih partija u vreme predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dopuštanje potencijalno obmanjujućih političkih oglasa na platformi X stiglo je nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) objavio službenu fotografiju prilikom njegovog nedavnog hapšenja u Džordžiji, signalizirajući povratak na platformu koja mu je bila omiljeni medij tokom godina provedenih u Beloj kući.

Nakon nereda u januaru 2021. godine, tadašnji Twitter je trajno suspendovao Trampov nalog, presudivši da je prekršio politiku platforme o veličanju nasilja, piše Reuters.

Mask, koji je kupio Twitter prošle godine, vratio je nalog bivšeg predsednika u novembru 2022. godine, iako se Tramp od tada uglavnom ostao po strani, odlučivši da dopre do svojih sledbenika na sopstvenoj platformi, Truth Social, iako sa mnogo manjom publikom.

U zvaničnom blogu kompanije X rečeno je da je dozvoljavanje političkih reklama u sklopu “naše posvećenosti slobodnom izražavanju“.

X je saopštio i da proširuje svoje timove za internet bezbednost kako bi se usredsredio na borbu protiv manipulacije platformom i da će obezbediti online centar gde se mogu proveravati politički oglasi, prenosi Reuters.

Mask je smanjio broj zaposlenih nakon kupovine Twittera, što je izazvalo zabrinutost zbog njegove sposobnosti da moderira sadržaj i da mreža pouzdano funkcioniše.

„X ne bi trebalo da utvrđuje istinitost spornih informacija“, stoji u izjavama na zvaničnom nalogu kompanije. „Umesto toga, trebalo bi da osnažimo naše korisnike da izraze svoje mišljenje i otvore debatu tokom izbora, u skladu sa našom posvećenošću zaštiti slobode izražavanja.“

  • ELLA

    30.8.2023 #1 Author

    Negleda on slobodu govora nego je oprao prihod pa odjednom ponovo politicka propaganda. Licimeri

    Odgovori

  • SHALIMAR

    30.8.2023 #2 Author

    Pametan potez,tu se zaradjuje najvise…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...