VREDNOSTI EVROPSKIH BERZI U PADU Širenje korona virusa i nesuglasice u SAD obaraju indekse

BerzaEUNovacSvetVesti

15.10.2020 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

VREDNOSTI EVROPSKIH BERZI U PADU Širenje korona virusa i nesuglasice u SAD obaraju indekse VREDNOSTI EVROPSKIH BERZI U PADU Širenje korona virusa i nesuglasice u SAD obaraju indekse
Vrednosti evropskih berzanskih akcija naglo su pale u četvrtak. Razlozi za to su sve manje nade da će američki podsticajni paket biti usaglašen pre... VREDNOSTI EVROPSKIH BERZI U PADU Širenje korona virusa i nesuglasice u SAD obaraju indekse

Vrednosti evropskih berzanskih akcija naglo su pale u četvrtak. Razlozi za to su sve manje nade da će američki podsticajni paket biti usaglašen pre američkih predsedničkih izbora 3. novembra, kao i vraćanje na snagu epidemioloških mera zbog naglog širenja zaraze korona virusom u evropskim državama.

Panevropski indeks Stoxx 600 pao je za 2,4 odsto tokom prepodneva, nemački DAX izgubio je 2,71 odsto vrednosti, a francuski CAC 40 izgubio je 2,16 procenata. Britanski indeks FTSE 100 oslabio je za 1,98 odsto, prenosi Market Watch.

Najveće gubitke vrednosti zabeležili su aviokompanije i hotelijeri. Akcije nemačke Lufthanse, pale su za 5,3 odsto, Međunarodne vazduhoplovne grupe IAG za 3,42 procenta, a grupacije Air France – KLM za 2,23 odsto. Akcije lanca hotela Whitbread pale su za 5,48 odsto, Accor hotela za 6,41 odsto i InteContinental hotela za 2,79 odsto.

Akcije energetske kompanije TechnipFMC sa sedištem u Londonu izgubile su 6,0 odsto vrednosti nakon ulaska u strateško partnerstvo sa francuskom kompanijom McPhy, koja proizvodi zeleni hidrogen. Norveška firma za skladištenje vodonika Nel izgubila je čak 8,0 odsto vrednosti akcija, prenosi CNBC.

Istovremeno, francuski konzorcijum za trgovinu nekretninama Unibail-Rodamco-Westfield, zabeležio je porast vrednosti akcija za 9,0 odsto, a španska farmaceutska kompanija Grifols za 5,0 procenata. U oba pomenuta slučaja porast vrednosti akcija su posledica strateških poteza rukovodstva i odustajanja konkurencije.

A ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) rekao je dan ranije da će postizanje dogovora o podsticajnom finansijkom paketu pre izbora biti veoma teško, jer su demokrate i republikanci ostali udaljeni na svojim ranijim pozicijama.

Zabrinutost zbog širenja korona virusa nastavlja da opterećuje trgovce, zbog čega je na berzama zavladalo loše raspoloženje. Francuska vlada proglasila je vanredno stanje usled drastičnog porasta broja zaraženih, a različite restriktivne mere uvedene su i u Italiji, Nemačkoj i Španiji.

Tagovi
KORONA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...