blackrockov IBIT za manje od pola godine uvećao imovinu na 20 milijardi dolara

Vrtoglavi uspeh bitcoin ETF-ova

BerzaInvesticijeSvet

1.6.2024 11:19 Autor: Marko Miladinović 7

Vrtoglavi uspeh bitcoin ETF-ova Vrtoglavi uspeh bitcoin ETF-ova
Na konferenciji Consensus 2024 koju je organizovao CoinDesk, direktor globalnog odeljenja za digitalnu imovinu u investicionom gigantu Goldman Sachsu Metju Mekdermot (Mathew McDermott) izjavio... Vrtoglavi uspeh bitcoin ETF-ova

Na konferenciji Consensus 2024 koju je organizovao CoinDesk, direktor globalnog odeljenja za digitalnu imovinu u investicionom gigantu Goldman Sachsu Metju Mekdermot (Mathew McDermott) izjavio je da su „novi spot bitcoin ETF-ovi postigli zapanjujući uspeh“.

Mekdermot je zaključio da je odobrenje američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) za fondove kojima se trguje na berzi, a koju sačinjava takozvana korpa hartija od vrednosti denominovanih u ovom slučaju u bitcoinu, najtrgovanijoj svetskoj digitalnoj valuti, „označilo veliku psihološku prekretnicu”, te da su se investitori odazvali pozivu.

Štaviše, SEC je u međuvremenu odobrila još osam spot ETF-ova denominovanih u digitalnoj valuti ethereumu.  

Do pre nekoliko godina Goldman Sachs je bio skeptičan prema kriptovalutama, rekavši da nisu pogodne za ulaganje zbog visoke volatilnosti. Ubrzo je investiciona banka ipak prepoznala njihov potencijal. Zajedno sa Goldman Sachsom, u kripto svet su ušle i druge velike privatne finansijske institucije u SAD, kao što su BlackRock, Fidelity i druge, koje su predstavile mnoge nove finansijske proizvode.

Početkom ove godine, nakon odobrenja za lansiranje spot bitcoin ETF-ova, kripto industrija postala je najbliža „mejnstrim investitorima” od svog osnivanja. Sredinom prošle nedelje BlackRockov spot bitcoin ETF – iShares Bitcoin Trust (IBIT), postao je najveći svetski bitcoin fond, sakupivši skoro 20 milijardi dolara ukupne imovine.

IBIT drži više od 20 milijardi dolara imovine sa 288.670 bitcoina, što premašuje rivalski Grayscale bitcoin fond, koji upravlja sa 19,7 milijardi dolara vrednih 287.450 bitcoina. Oba fonda pokrenula su poslovanje istog dana u januaru.

Foto: Unsplash

Ipak, IBIT je sa ovim rezultatom postao jedan od najbrže rastućih ETF-ova ikada, bez obzira na vrstu imovine kojom upravlja. Grayscale je doživeo odliv investitora, jer su se oni okrenuli IBIT-u pošto je ponudio niže naknade, izveštava MarketWatch.  

BlackRock je ove nedelje dodao IBIT svojim fondovima za Strateški prihod i Strateške globalne obveznice, dodatno potvrđujući njegovu važnosti i institucionalnu potražnju.

CFRA Research u svom izveštaju navodi koji su najveći institucionalni investitori u bitcoin ETF-ove, u Sjedinjenim Američkim Državama i na tržištima izvan njih. Recimo, tokom prvog kvartala Investicioni odbor Viskonsina, koji upravlja penzionim sredstvima ove američke države, imao je u svom portfoliju i IBIT i Grayscale ETF-ove. Hedž fondovi, kao što je čuveni Millennium Management, aktivno su ulagali u bitcoin ETF-ove, gde su pored pomenuta dva, kao atraktivne prepoznali još i Fidelity Wise Origin i ARK 21Shares ETF ARKB.

iShares Bitcoin Trust je „veoma likvidan“, napisao je CFRA u izveštaju, uz objašnjenje da njegov relativno veliki obim trgovanja privlači velike investitore, kao što su hedž fondovi koji češće ulaze i izlaze sa svojih pozicija u potrazi za profitom.

Što se tiče evropskog tržišta, investitori sa Starog kontinenta za sada favorizuju ARK 21Shares ETF, s posebnim naglaskom na ulagače iz Italije i Švajcarske.

  • LENA

    2.6.2024 #1 Author

    Ovo pokazuje značajan interes institucionalnih investitora za kriptovalute, označavajući prekretnicu u njihovom prihvatanju kao mainstream investicije.

    Odgovori

  • HANA

    2.6.2024 #2 Author

    Nikada mi ovo neće biti jasno.

    Odgovori

  • LAV

    2.6.2024 #3 Author

    Svaka cast uzlazna putanja.

    Odgovori

  • FILIP07

    2.6.2024 #4 Author

    Tek ce da raste

    Odgovori

  • LEBRON

    2.6.2024 #5 Author

    Varira kao i uvek

    Odgovori

  • Faith

    2.6.2024 #6 Author

    To je ipak buducnost valute, sve ce se svesti na bitcoin

    Odgovori

  • JEKSICA25

    2.6.2024 #7 Author

    Zanimljiv clanak

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.