prevelika prepreka - dugovi od 19 milijardi dolara

WeWork podneo zahtev za bankrot

InvesticijeNekretnineSvet

7.11.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

WeWork podneo zahtev za bankrot WeWork podneo zahtev za bankrot
Nekada glasoviti startap WeWork podneo je zahtev za bankrot navodeći skoro 19 milijardi dolara dugova, što je rekordni nivo za kompaniju za deljenje poslovnog... WeWork podneo zahtev za bankrot

Nekada glasoviti startap WeWork podneo je zahtev za bankrot navodeći skoro 19 milijardi dolara dugova, što je rekordni nivo za kompaniju za deljenje poslovnog prostora, koja nije uspela da se oporavi od posledica pandemije.

Kompanija sa sedištem u Njujorku saopštila je da je sklopila sporazum o restrukturiranju sa poveriocima koji predstavljaju otprilike 92 odsto njenih obezbeđenih zapisa i da će pojednostaviti svoj portfelj za iznajmljivanje poslovnog prostora, navodi se u saopštenju. U podnesku od 6. novembra u poglavlju 11 u Nju Džersiju navedena je imovina od 15 milijardi dolara, piše Bloomberg.

Propast kompanije WeWork je kulminacija višegodišnje sage za kompaniju, koja je nekada bila najveći zakupac kancelarija na Menhetnu. Njen iznenadni uspon i nagli pad uzbudili su podjednako Wallstreet i Silicijumsku dolinu.

Propadanje firme je zapravo verovatno započelo još 2019. godine. Za nekoliko meseci, kompanija je prešla od planiranja inicijalne javne ponude, odnosno listiranja na berzi, do otpuštanja hiljada zaposlenih i obezbeđivanja pomoći od više milijardi dolara.

Iako je WeWork početkom ove godine ipak postigao sveobuhvatan dogovor o restrukturiranju duga, brzo je ponovo zapao u probleme. U avgustu je rečeno da postoji „značajna sumnja“ u sposobnost kompanije da nastavi sa radom. Nedeljama kasnije, saopšteno je da će ponovo pregovarati o skoro svim zakupima i povući se sa lokacija koje imaju „loše rezultate“.

WeWorkov spisak nekretnina kojima upravlja se povećao na 777 lokacija u 39 zemalja od 30. juna, sa popunjenošću blizu nivoa iz 2019. godine. Ali preduzeće uprkos tome nije ostvarivalo profitabilnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...