istraživanje masterindex srbija

Za ESG teme zainteresovano 86 odsto korisnika kartica u Srbiji

SvetU fokusu

10.4.2024 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za ESG teme zainteresovano 86 odsto korisnika kartica u Srbiji Za ESG teme zainteresovano 86 odsto korisnika kartica u Srbiji
Čak 86 odsto ispitanika Masterindex Srbija istraživanja navelo je kako je potrebno obratiti više pažnje na pitanja u vezi sa očuvanjem životne sredine, društva... Za ESG teme zainteresovano 86 odsto korisnika kartica u Srbiji

Čak 86 odsto ispitanika Masterindex Srbija istraživanja navelo je kako je potrebno obratiti više pažnje na pitanja u vezi sa očuvanjem životne sredine, društva i korporativnog upravljanja, objavila je kompanija Mastercard.

Među ispitanicima koji su istakli važnost ESG pitanja, 38 odsto njih smatra da je potrebno više angažovanja kada je reč o životnoj sredini, dok je 36 procenata ispitanika istaklo kako društvena pitanja zahtevaju veću pažnju, navodi se u saopštenju.

Kao prioritetne inicijative u oblasti zaštite životne sredine, ispitanici vide pošumljavanje (19 odsto), inicijative usmerene na poboljšanje kvaliteta vazduha (16 procenata) i prečišćavanje vode (13 odsto). Pored toga, prepoznati su i problemi ilegalnih deponija, zagađenja zemljišta, sečenja šuma i prekomerna upotrebe papira.

Kada se govori o socijalnim pitanjima, ispitanici su najčešće pominjali sledeće teme: uslova rada u obrazovnim institucijama (18 odsto), opremljenost bolnica (12 procenata) i broj vrtića (devet odsto), kao i različite forme pomoći ugroženim grupama i jednakosti polova.

MasterIndex Srbija istraživanje koje je sprovedeno među aktivnim korisnicima kartica u Srbiji, pokazalo je da ispitanici prepoznaju da njihove pojedinačne akcije doprinose širim ciljevima. Kao najčešće spominjane aktivnosti koje pojedinci preduzimaju, čak 47 odsto ispitanika navelo je smanjenje korišćenja automobila, dok se 38 procenata izjasnilo kako reciklira.

Aktivnosti kao što su izbegavanje korišćenja plastičnih kesa, podrška malim, lokalnim proizvođačima i porodičnim preduzećima, učešće u ekološkim akcijama poput čišćenja zelenih površina i sadnje drveća takođe su često isticani.

Čak 42 odsto ispitanika navelo je kako pomaže zajednici slanjem humanitarnih SMS poruka, navedeno je u saopštenju.

Kao dodatni pokazatelj važnosti ESG tema pokazuje i podatak da 24 odsto korisnika kartica ističe kako im je važno da kompanije čije proizvode koriste budu društveno odgovorne, dok trećina ne uzima ovaj faktor u obzir.

  • AJA

    10.4.2024 #1 Author

    Slazem se napisanim, sve je ok.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...