istraživanje masterindexa

Broj korisnika platnih kartica u Srbiji veći za šest odsto

BiznisSrbija

23.6.2023 14:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Broj korisnika platnih kartica u Srbiji veći za šest odsto Broj korisnika platnih kartica u Srbiji veći za šest odsto
Učestalost plaćanja platnim karticama dobar je pokazatelj u kojoj meri su bezgotovinska plaćanja zaživela na tržištu, zbog čega ohrabruje podatak iz novog MasterIndex Srbija... Broj korisnika platnih kartica u Srbiji veći za šest odsto

Učestalost plaćanja platnim karticama dobar je pokazatelj u kojoj meri su bezgotovinska plaćanja zaživela na tržištu, zbog čega ohrabruje podatak iz novog MasterIndex Srbija istraživanja da je za godinu dana, broj korisnika koji svakog dana plaćaju karticama porastao za šest odsto, sa 32 na 38 procenata.

Kada se posmatra tip platnog proizvoda koji se nalazi u novčanicima ispitanika, kao i prethodnih godina najviše je debitnih kartica, koje poseduje čak 96 odsto ispitanika, dok svaki četvrti ispitanik poseduje kreditnu karticu, piše u saopštenju. 

Platne kartice se najčešće koriste za kupovine u supermarketima 69 odsto, prodavnicama odeće i obuće 55 odsto, lokalnim prehrambenim radnjama 49 odsto i na benzinskim pumpama 43 odsto. S druge strane, sve pijace i kiosci su najčešće pominjana lokacija na kojima po 27 odsto ispitanika bi želelo da plaća karticama, što je još jedan pokazatelj navike bezgotovinskih plaćanja koju korisnici bezgotovinskih plaćanja u Srbiji stiču.

Razlog za često korišćenje platnih kartica leži pre svega u jednostavnosti i praktičnosti koju ova platna metoda nosi, što je istaklo 27 odsto ispitanika, dok još 24 odsto njih ceni stalni pristup sredstvima na računu.

Ono što bi dodatno podstaklo korišćenje platnih kartica su popusti kod određenih trgovaca, što je izjavilo 58 odsto ispitanika, a interesantno je da je za 44 odsto ispitanika šira prihvatna mreža faktor koji podstiče korišćenje.

Grafika: MasterIndex Srbija

MasterIndex pokazuju da se 71 odsto ispitanika susrelo sa online plaćanjima i kupovinom. Uglavnom se online plaćanja obavljaju na mesečnom nivou 28 odsto, dok 11 odsto ispitanika praktikuje da plaća online makar jednom nedeljno, što je blagi rast četiri odsto u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Mesečni računi su i dalje na vrhu liste stvari koje se plaćaju online (56 odsto, devet procenata više nego prošle godine). Pored plaćanja računa, ispitanici online kupuju odeću (54 odsto, deset procenata više nego prošle godine) i hranu 33 odsto. Pored plaćanja gotovinom prilikom preuzimanja pošiljki, što je opcija koju koristi dve trećine ispitanika, 39 odsto anketiranih je reklo da plaća karticama online, dok još 15 odsto njih kaže da plaća karticama prilikom preuzimanja robe, što je opcija koju je Mastercard uveo na tržište krajem 2022. godine.

MasterIndex Srbija istraživanje je tradicionalno godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u Srbiji. Ono se sprovodi  svake godine od 2009, i obavljeno je na reprezentativnom uzorku građana iz cele Srbije starijih od 18 godina.

  • DUSAN

    23.6.2023 #1 Author

    Naravno kada Banke rade do 16h i kada u nekim manjim mestima imate samo bankomat….

    Odgovori

  • COVERDALE

    24.6.2023 #2 Author

    Naravno, kartice su praktičnije..

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.6.2023 #3 Author

    To i jeste cilj..

    Odgovori

  • HANA

    25.6.2023 #4 Author

    Kartice su praktičnije.
    Logično da se korisnici odlučuju za platne
    kartice.

    Odgovori

  • mile

    25.6.2023 #5 Author

    Kartice su prakticnije….

    Odgovori

  • NATI

    25.6.2023 #7 Author

    Mnogo laksa i brza kupovina

    Odgovori

  • Emilija

    25.6.2023 #8 Author

    Lakse su za koriscenje svakako

    Odgovori

  • Goga13

    27.6.2023 #9 Author

    Svakako su dosta praktičnije za korišćenje.

    Odgovori

  • LJILJANA95

    27.6.2023 #10 Author

    Lakše su i praktičnije za korišćenje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...