Nova dinamika svetske ekonomije

Završen Davos 2024: Duboka recesija verovatno će biti izbegnuta

EUInvesticijeSvet

19.1.2024 13:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Završen Davos 2024:  Duboka recesija verovatno će biti izbegnuta Završen Davos 2024:  Duboka recesija verovatno će biti izbegnuta
Izgledi za smanjenje inflacije i povećanje globalne trgovine predstavljaju izvesno ohrabrenje za investitore uprkos ratovima koji se vode i jačanju populizma, složili su se... Završen Davos 2024:  Duboka recesija verovatno će biti izbegnuta

Izgledi za smanjenje inflacije i povećanje globalne trgovine predstavljaju izvesno ohrabrenje za investitore uprkos ratovima koji se vode i jačanju populizma, složili su se predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) i njene kolege na kraju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Evropska centralna banka će na leto verovatno sniziti referentne kamatne stope, potvrdila je svoju izjavu od pre dva dana Lagard u intervjuu za Bloomberg TV u Davosu.

Šestoro učesnika završnog panela bili su zaduženi da sumiraju raspoloženje u Davosu, i da ohrabre javnost, naglašavajući verovatnoću da će duboka recesija verovatno biti izbegnuta uprkos neviđenom monetarnom pooštravanju kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

Takav optimizam je povremeno narušavan geopolitičkom realnošću, ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i tenzijama u Crvenom moru. Pobeda Donalda Trampa (Donald Trump) u Ajovi u ponedeljak, koja mu je utrla put ka republikanskoj nominaciji, takođe je upalila crveni alarm kod mnogih prisutnih, prenosi Bloomberg.

Tim povodom, čulo se od predsednice ECB-a da da se „svet možda kreće ka normalizaciji“ iako u isto vreme nije „normalan“.

Davos 2024 / Foto: Beta/AP

Mogućnost drugog Trampovog predsedničkog mandata često je spominjana tokom panel diskusije. Lagard je zauzela čvrst stav, rekavši da je „najbolja odbrana napad“ i zalagala se za jačanje Evrope stvaranjem „pravog jedinstvenog tržišta“. Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) bio je oprezniji, rekao je da se o Trampu previše priča, te da Evropa trba da radi „svoj domaći zadatak“, da jača ekonomije, i da se na taj način priprema za eventualni Trampov povratak.

Za Dejvida Rubenštajna (David Rubenstein), suosnivača i kopredsedavajućeg Carlile Group Inc., realnost je da bez obzira ko pobedi na izborima u novembru, SAD se suočavaju sa političkom zastojem, sa svim rizicima koji nose za ostatak sveta.

Na ovogdišnjem Davosu takođe se čulo da geopolitička situacija zabrinjava više nego ikada, to je rekao profesor Univerziteta Harvard Ken Rogof.

Ipak, Lindner je odlučio da zauzme pozitivniji stav, te je Nemačku opisao kao „umornog čoveka posle neprospavane noći“ za razliku od etikete „bolesnika“ koja joj je nedavno ponovo pripisana. Takođe je bio optimističniji u pogledu svetske ekonomije.

„To je nova normalnost, na koju moramo biti spremni“, rekao je on i dodao da mu je 2023. godina dala nadu.

  • SABRINA

    19.1.2024 #1 Author

    Ostaje nam samo da se nadamo boljem.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.1.2024 #3 Author

    Kad Lindner gaji nadu onda je jasno koliko je nestabilno i nesigurno sve…

    Odgovori

  • HANA

    21.1.2024 #4 Author

    Skup svetskih (da ne kažem šta) koji upravljaju našim životima…ko razume, ne treba dalje objašnjavati…

    Odgovori

  • Faith

    31.1.2024 #5 Author

    Nadamo se normalizaciji u svetu i kod nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...