Generalni sekretar UN u Davosu

Gutereš žestoko kritikovao tehnološke kompanije

Svet

17.1.2024 14:21 Autor: Vladimir Jokanović 3

Gutereš žestoko kritikovao tehnološke kompanije Gutereš žestoko kritikovao tehnološke kompanije
Velike tehnološke kompanije bezobzirno ostvaruju profit od veštačke inteligencije i potrebna je hitna akcija da bi se umanjili rizici iz sektora koji se brzo... Gutereš žestoko kritikovao tehnološke kompanije

Velike tehnološke kompanije bezobzirno ostvaruju profit od veštačke inteligencije i potrebna je hitna akcija da bi se umanjili rizici iz sektora koji se brzo razvija, upozorio je u sredu generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

U žestokom napadu na tehnološke multinacionalne kompanije, Gutereš je naveo da svaki napredak u generativnoj veštačkoj inteligenciji povećava pretnju od neželjenih posledica, prenosi Guardian. Gutereš je povezao rizike od veštačke inteligencije sa rizicima koje predstavlja klimatska kriza i rekao da međunarodna zajednica nema strategiju za taj problem.

Obraćajući se učesnicima Foruma, šef UN pozvao je predstavnike tehnološke industrije u publici da sarađuju sa vladama na postavljanju zaštitnih ograda za veštačku inteligenciju. „Ova tehnologija ima ogroman potencijal za održivi razvoj, ali MMF je upravo upozorio da je veoma verovatno da će pogoršati nejednakost“, rekao je Gutereš, pozivajući se na izveštaj MMF-a od ponedeljka.

„Moćne tehnološke kompanije već ostvaruju profit uz bezobzirno zanemarivanje ljudskih prava, lične privatnosti i društvenih uticaja“, istakao je generalni sekretar UN. On je dodao da je potrebno još mnogo toga da se uradi, kao i da vlade i međunarodna tela poput UN moraju da osiguraju dobrobit od AI tehnologije.

Gutereš je kazao da je njegovo savetodavno telo za AI dalo preliminarne preporuke o upravljanju veštačkom inteligencijom koje koriste prednosti ove nove tehnologije, istovremeno ublažavajući njene rizike.


Izvršni direktor kompanije OpenAI Sem Altman, rekao je dan ranije na događaju u Davosu da je energetski prodor neophodan da bi se ispunili budući zahtevi veštačke inteligencije. Prema njegovim rečima, AI tehnologija će trošiti mnogo više energije, nego što se očekivalo.

Tehnološke kompanije tvrde da postavljaju sisteme kako bi sprečili korišćenje veštačke inteligencije u kriminalne ili druge zlonamerne svrhe. Kompanije ističu da će nova tehnologija stvoriti više radnih mesta nego što će ih ukinuti.

 • AJA

  17.1.2024 #1 Author

  Interesantna izlaganja ucesnika u Davosu…

  Odgovori

 • SUNCE

  17.1.2024 #3 Author

  Slazem se da je opasnost od posledica razvohja vestacke inteligencije cak po meni i veca od posledica klimatskih promena

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...