Američka centralna banka ne razmatra smanjenje kamatne stope

Zvaničnici Feda i dalje pesimistični zbog inflacije

BankeSvet

21.5.2024 12:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zvaničnici Feda i dalje pesimistični zbog inflacije Zvaničnici Feda i dalje pesimistični zbog inflacije
Zvaničnici Federalnih rezervi nisu spremni da kažu da inflacija ide ka cilju centralne banke od dva procenta godišnje nakon što su podaci prošle nedelje... Zvaničnici Feda i dalje pesimistični zbog inflacije

Zvaničnici Federalnih rezervi nisu spremni da kažu da inflacija ide ka cilju centralne banke od dva procenta godišnje nakon što su podaci prošle nedelje pokazali ublažavanje potrošačkih cena u aprilu. Nekoliko zvaničnika Feda pozvalo je na oprez u politici.

„Prerano je reći da li će nedavno usporavanje dezinflatornog procesa biti dugotrajno,“ rekao je potpredsednik Feda Filip Džeferson (Philip Jefferson) na konferenciji Asocijacije hipotekarnih bankara u Njujorku, iako je aprilsku statistiku nazvao „ohrabrujućom“, prenosi Reuters.

Džeferson je opisao trenutnu monetarnu politiku kao restriktivnu i nije želeo da kaže da li očekuje da će smanjenje kamatnih stopa početi ove godine: On je napomenuo da će pažljivo procenjivati dolazeće ekonomske podatke, prognoze i ravnotežu rizika.

Govoreći zasebno na konferenciji koju je održao Fed iz Atlante, potpredsednik za nadzor Majkl Bar (Michael Barr) rekao je da „razočaravajući“ podaci o inflaciji za prvi kvartal „nisu pružili povećano poverenje koje sam se nadao da će podržati ublažavanje monetarne politike“.

Predsednica Federalnih rezervi iz Klivlenda, Loreta Mester (Loretta Mester) izjavila je da je trenutna monetarna politika restriktivna, ali da donosioci odluka treba da sačekaju više dokaza o putanji inflacije pre nego što prilagode kamatne stope, prenosi Bloomberg.

Mester, koja se prethodno zalagala za tri smanjenja stopa ove godine, rekla je da ne misli da su tri smanjenja i dalje prikladna za 2024. godinu, imajući u vidu podatke o inflaciji iz prvog kvartala. Mester je rekla da i dalje očekuje da će inflacija opadati, samo ne brzo. Ona je istakla da ako napredak ka cilju centralne banke od dva odsto zastane, donosioci odluka mogli povećati troškove zaduživanja.

  • SENSEI

    21.5.2024 #1 Author

    Pesimistični ili nepesimistični, inflacija je i dalje u toku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.