SVETSKA BANKA NAJAVILA GLOBALNU RECESIJU Prosečan pad ekonomije u svetu 5,2 odsto

SvetVesti

8.6.2020 21:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

SVETSKA BANKA NAJAVILA GLOBALNU RECESIJU Prosečan pad ekonomije u svetu 5,2 odsto SVETSKA BANKA NAJAVILA GLOBALNU RECESIJU Prosečan pad ekonomije u svetu 5,2 odsto
Pandemija Covid-19 izazvala je najveći ekonomski šok koji je svet doživeo poslednjih decenija, jer se proširila alarmantnom brzinom i dovela do gotovo potpunog zastoja... SVETSKA BANKA NAJAVILA GLOBALNU RECESIJU Prosečan pad ekonomije u svetu 5,2 odsto

Pandemija Covid-19 izazvala je najveći ekonomski šok koji je svet doživeo poslednjih decenija, jer se proširila alarmantnom brzinom i dovela do gotovo potpunog zastoja svih aktivnosti, usled mera strogo ograničenog kretanja, navedeno je u ponedeljak u saopštenju Svetske banke.

Osnovna prognoza Svetske predviđa smanjenje globalnog BDP za 5,2 odsto u 2020. godini i dugoročnu duboku recesiju što bi moglo da ostavi trajne negativne posledice na manja ulaganja, eroziju ljudskog kapitala zbog izgubljenog rada i školovanja, kao i fragmentaciju globalne trgovinske povezanosti. Takođe, precenjuje se da će milioni skliznuti ispod granice siromaštva.

Kriza ukazuje na potrebu hitnih akcija za ublažavanje zdravstvenih i ekonomskih posledica pandemije, zaštite ranjive populacije i postavljanje osnove za trajni oporavak, ocenjuje Svetska banka.

Očekuje se da će pandemija prouzrokovati recesiju u većini zemalja, a napredne ekonomije će se smanjiti u proseku za sedam odsto. Za tržišta u nastajanju i ekonomije u razvoju Svetska banka predviđa da će se smanjiti za 2,5 odsto. Tržišta u nastajanju i ekonomije u razvoju biće pogođeni pritiskom na slabe zdravstvene sisteme, gubicima u trgovini i turizmu, umanjenjem doznaka, smanjenjem protoka kapitala i zaoštrenim finansijskim uslovima usled rasta duga. Izvoznici energije i industrijske robe biće posebno teško pogođeni, pre svega zbog kolapsa u potražnji za naftom i njene niske cene.

Potražnja za metalima, robom za transpornu industriju, poput kamionskih guma ili platinskih dugmadi, takođe je drastično opala. Trgovinska ograničenja i poremećaji u lancima snabdevanja mogu na nekim mestima pokrenuti probleme isporuke hrane, iako su poljoprivredna tržišta globalno snabdevena.

Banka veruje da će sledeće godina ekonomija globalno porasti za 4,2 odsto, ali ističe da je nejasna perspektiva skopčana sa velikom neizvesnošću i rizicima, jer bi se recesija mogla produbiti u slučaju ponovnog zatvaranja ekonomije. U slučaju ostvarenja lošeg scenarija, globalni BDP mogao bi pasti za 8,0 odsto, pa su zbog toga dobro došle dodatne aktivnosti država za podršku ekonomiji.  

  • MIŠKOVIĆ

    24.3.2022 #1 Author

    pad će biti mnogo veći kako se sukobi nastavljaju sve veći problemi će biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...