Rad I učenje od kuće pogurali tražnju

Svetsko tržište računara ostvarilo rekordan kvartal

SvetVesti

5.7.2021 11:50 Autor: Marko Miladinović 0

Svetsko tržište računara ostvarilo rekordan kvartal Svetsko tržište računara ostvarilo rekordan kvartal
Globalno tržište personalnih računara (PC) poraslo je 32 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu ove godine, prema analitičkoj firmi Gartner (na 69,9 miliona... Svetsko tržište računara ostvarilo rekordan kvartal

Globalno tržište personalnih računara (PC) poraslo je 32 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu ove godine, prema analitičkoj firmi Gartner (na 69,9 miliona jedinica), odnosno 55,2 procenta (na 84 miliona jedinica), prema analitičkoj firmi IDC.

Razlike u brojevima između dve statistike nastaju usled različitih „definicija“ ličnih računara. Obe analitičke kompanije uključuju tradicionalne radne desktop i laptop računare, s tim što je Gartner dodao samo ultra-mobilne premium računare, a IDC pored njih uvrstio i radne stanice (workstation) kompjutere, koj iimaju specijalnu namenu, prenosi Finance.si.

Gartner ističe da je godišnji rast bio najveći u prvom kvartalu još od 2000. godine, kada je kompanija počela da nadgleda tržište računara, dok je sam obim računara isporučenih na tržište bio najveći od prvog kvartala 2015. godine, kada je isporučeno 71,7 miliona računara.

U ovoj kući velika potražnja za računarima u drugoj polovini 2020. godine i početkom 2021. godine pripisuje se pre svega masovnom radu i školovanju od kuće.

Kako dodaju analitičari Gartnera, rast bi mogao biti još veći u prvom kvartalu da se neki proizvođači ne suočavaju sa poteškoćama u isporuci čipova i drugih poluprovodnika. Bez haosa na tržištu početkom 2020. godine, ovogodišnji rast bio bi mnogo manji, kažu u Gartneru, gde se očekuje nastavaka povećane tražnje još neko vreme.

S druge strane, u IDC ističu da je tržište računara u prvom kvartalu ove godine opalo za osam odsto u odnosu na poslednji kvartal 2020. godine, što je normalna pojava, jer je potražnja za računarima tradicionalno najveća u poslednjem „prazničnom“ tromesečju godine. Međutim, kvartalni pad ove godine bio je najmanji od 2012. godine.

IDC ove godine predviđa rast tržišta računara od 18,1 odsto, što znači da će na tržište biti isporučeno 357 miliona uređaja. Uslediće pad od 2,9 odsto tokom 2022. godine, a očekuje se da će prosečni godišnji rast u periodu između 2020. i 2025. godine iznositi tri procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...