SVIH 50 AMERIČKIH DRŽAVA DELIMIČNO OTVORENO Uz mere opreza, postepeno popuštaju restrikcije

SvetVesti

21.5.2020 11:57 Autor: Julijana Vincan 0

SVIH 50 AMERIČKIH DRŽAVA DELIMIČNO OTVORENO Uz mere opreza, postepeno popuštaju restrikcije SVIH 50 AMERIČKIH DRŽAVA DELIMIČNO OTVORENO Uz mere opreza, postepeno popuštaju restrikcije
Države širom Amerike nastavljaju da popuštaju restriktivne mere uvedene da bi se sprečilo širenje korona virusa koji je odneo blizu 95.000 života. Iako je... SVIH 50 AMERIČKIH DRŽAVA DELIMIČNO OTVORENO Uz mere opreza, postepeno popuštaju restrikcije

Države širom Amerike nastavljaju da popuštaju restriktivne mere uvedene da bi se sprečilo širenje korona virusa koji je odneo blizu 95.000 života. Iako je od srede svih 50 američkih država u nekoj fazi otvaranja, eksperti za javno zdravlje ističu da je za bezbedno otvaranje ipak potrebno sveobuhvatno testiranje i uvođenje sistema za pronalaženje osoba koja su bile u kontaktu sa obolelima od Covid-19.

Konektikat je poslednja država koja je u sredu ublažila restrikcije. „Možemo veoma oprezno da nastavimo sa onim poslovima kod kojih postoji najmanja verovatnoća da budu opasni, a najveća da imaju stvaran ekonomski uticaj na državu“, rekao je tamošnji guverner, prenosi „Glas Amerike“. Međutim, pojedine radnje protestuju zato što su izostavljane iz prve faze otvaranja – među njima i kozmetički i frizerski saloni.

U Nju Džersiju, zbog kršenja postojećih mera, uhapšena je jedna osoba koja je išla u teretanu, dok je njen vlasnik novčano kažnjen. U državi Vašington, slična sudbina zadesila je više teretana koje su otvorene uprkos restrikcijama. Od obale do obale, druge države pripremaju se za predstojeći praznik „Dan sećanja“.

U priobalnom gradu Virdžinija Bič zvaničnici su pozvali građane da iznesu stolice, suncobrane i peškire na plaže da bi se opustili pred praznike, ali uz upozorenje koje je uputio i guverner Virdžinije: „Neću oklevati da ponovo uvedem prvu fazu restrikcija ili čak zatvorim plaže ako to bude neophodno“.

Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnik Dalasa u Teksasu, rekao je da stanovnici ne bi trebalo da budu pod pritiskom da izlaze ako ne moraju. „Samo zato što se ekonomija otvara, ne znači da morate odmah da požurite u restorane ili druga mesta“.

U Njujorku, zvaničnici testiraju novi program koji koristi ultraljubičasto svetlo za dezinfekciju gradskog saobraćaja. Međutim, najveći deo grada je i dalje zatvoren, uključujući i plaže, iako je u drugim delovima države Njujork planirano njihovo otvaranje. Plažu na Long Ajlendu mogu posetiti samo stanovnici tog okruga iz straha da bi mogao da dođe veliki broj ljudi iz grada Njujorka.

Poznati kalifornijski nacionalni park „Joshua Tree“ ponovo je otvoren za posetioce, ali uz nova pravila socijalnog distanciranja. U Merilendu je u međuvremenu zabeležen najveći dnevni rast od gotovo 2.000 novozaraženih, dok je u toj državi od korona virusa preminulo i prvo dete. Guverner je najavio da će se testiranje proširiti i na građane koji ne pokazuju simptome Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...