najugroženiji je granični prostor ka bugarskoj i rumuniji

Svinje u opasnosti od afričke kuge

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

28.7.2021 12:39 Autor: Miljan Paunović 1

Svinje u opasnosti od afričke kuge Svinje u opasnosti od afričke kuge
Država će po svaku cenu od afričke kuge svinja gledati da odbrani prostore Mačve, Srema i Južne Bačke koji su glavne tačke u proizvodnji... Svinje u opasnosti od afričke kuge

Država će po svaku cenu od afričke kuge svinja gledati da odbrani prostore Mačve, Srema i Južne Bačke koji su glavne tačke u proizvodnji svinja, rekao je u sredu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Što se afričke kuge svinja tiče sve je očekivano. Ni Nemačka ne može da se izbori sa ovom bolešću. Od nje nema leka, ljudi nisu u opasnosti, ali jeste fond svinja“, istako je ministar.

Kako je naveo, u Srbiji su ovoj bolesti naročito je izložen granični prostor ka Bugarskoj i Rumuniji, preneo je Tanjug.

„U Rumuniji divlja ova bolest i ne mogu da je suzbiju. Mi afričku kugu svinja još uvek kontrolišemo na prostoru Istočne Srbije, nešto malo je ima u centralnoj Srbiji. Naše glavne proizvođačke tačke za svinje su Mačva, Srem i Južna Bačka. Gledaćemo po cenu svega da branimo te prostore“, rekao je Nedimović.

On je ocenio da ne može da razume uzgajivače svinja iz Istočne Srbije koji svinje uprkos upozorenjima puštaju u šumu, a ne prestaju ni sa praksom mešanja domaćih i divljih svinja.

„Tako postajemo uvoznici afričke kuge svinja. Moramo da promenimo svest o ovoj bolesti koja uopšte nije za igranje“, rekao je on.

Tagovi
BIZNIS SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...