Spremnost na vakcinisanje u svetu poraslo u odnosu na prošlu godinu

SZO ne očekuje kraj pandemije u 2021. godini

SvetVesti

2.3.2021 11:40 Autor: Ljiljana Begović 3

SZO ne očekuje kraj pandemije u 2021. godini SZO ne očekuje kraj pandemije u 2021. godini
Prema podacima sajta worldometers.com, u svetu je korona virusom od početka pandemije zaraženo više od 115 miliona ljudi. Od posledica infekcije preminulo je više... SZO ne očekuje kraj pandemije u 2021. godini

Prema podacima sajta worldometers.com, u svetu je korona virusom od početka pandemije zaraženo više od 115 miliona ljudi. Od posledica infekcije preminulo je više od 2,5 miliona ljudi, oporavilo se 90,7 miliona pacijenata.

Najveći broj zaraženih (29.314.254) i umrlih (527.226) od korona virusa zabeležen je u SAD, kao i najveći broj vakcinisanih (75,24 miliona). Po ukupnom broju vakcinisanih posle SAD nalaze se Kina (40,5 miliona), EU (33 miliona), Velika Britanija (20,8 miliona) i Indija (14,3 miliona).

Izvor:ourworldindata.org

Spremnost na cepljenje protiv korona virusa raste u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je istraživanje sprovedeno u šest razvijenih zemalja.

Više ljudi u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama pa čak i u skeptičnoj Francuskoj sada misli da je dobra ideja vakcinisati se, pokazuju rezultati istraživanja kompanije KekstCNC. Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj, Japanu i Švedskoj, pokazalo je skoro identičan trend rasta, prenose svetski mediji.

Najveća prihvaćenost je u Velikoj Britaniji i iznosi 89 odsto, dok je u decembru taj procenat iznosio 70.

U Švedskoj je zabeležen najveći porast, s 53 odsto u decembru  na 76 odsto u februaru. U Nemačkoj je procenat odobravanja sa 63 skočio na 73 procenta, u Japanu s 50 na 64 odsto, a u SAD s 58 takođe, na 64 odsto.

Od zemalja obuhvaćenih studijom, među Francuzima vlada najmanji entuzijazam kada je reč o vakcinaciji. Samo 59 odsto Francuza bi primilo vakcinu, dok je taj procenat u decembru iznosio samo 40. Ipak, mnogi ispitanici nisu zadovoljni brzinom cepljenja u svojim zemljama.

Foto: Tanjug/AP

Kraj pandemije neće biti krajem 2021?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je nerealno razmišljanje da će se svet osloboditi virusa Covid-19 do kraja ove godine, piše Guardian. Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan (Michael Ryan) rekao je da bi, međutim, tragičnost korona-krize mogla da se izbegne smanjivanjem broja hospitalizovanih i preminulih.

Istakao je da je virus i dalje taj koji ima kontrolu, posebno s obzirom na porast broja novozaraženih prošle nedelje, nakon šest uzastopnih nedelja pada brojki.

EK predlaže uvođenje covid-pasoša

Očekuje se da će Evropska komisija već tokom marta, predstaviti predlog za uvođenje digitalnih pasoša za vakcinisane protiv Covid-19 širom EU, koja će Evropljanima omogućiti slobodnije putovanje tokom  letnjeg odmora.

„Digitalna zelena propusnica bi pružila dokaz da je osoba vakcinisana, rezultate testova za one koji još nisu vakcinisani i informacije o oporavku za ljude koji su oboleli od korona virusa“, objasnila je Predsednica komisije Ursula von der Lajen (Ursula von der Leyen), prenosi Guardian.

Foto: Tanjug/AP

Brazil pred novim karantinom

Brazilski zdravstveni radnici zatražili su „zaključavanje“ i policijski čas u celoj zemlji, pošto su odeljenja intenzivne nege u bolnicama prepuna.

Zdravstveni radnici su u otvorenom pismu ukazali da novi talas epidemije u nekoliko država urušava njihove zdravstvene sisteme i donosi neposredni rizik od širenja zaraze na sve regione Brazila. Istakli su da je u toku najgori period u Brazilu od početka pandemije.

Brazil se po broju obolelih nalazi na trećem mestu na svetu sa više od 10,5 miliona zaraženih, dok je po broju žrtava od Covid-19 na drugom mestu, odmah posle SAD sa 255.836 umrlih pacijenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...