dobri finansijski rezultati kompanija podstiču rast tražnje, ali u pozadini su i dalje tekuće krize energenata i lanaca snabdevanja

Talas optimizma vinuo cene akcija na berzama širom sveta

BerzaNovacSvetVesti

15.10.2021 14:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Talas optimizma vinuo cene akcija na berzama širom sveta Talas optimizma vinuo cene akcija na berzama širom sveta
Cene akcija na svetskim berzama beleže rast od jutros, podstaknute sjajnim kvartalnim izveštajima o poslovaju kompanija, međutim visoke cene nafte i pad prodaje automobila... Talas optimizma vinuo cene akcija na berzama širom sveta

Cene akcija na svetskim berzama beleže rast od jutros, podstaknute sjajnim kvartalnim izveštajima o poslovaju kompanija, međutim visoke cene nafte i pad prodaje automobila u Evropi upozoravaju na potencijalno usporavanje svetske ekonomije.

Panevropski indeks STOXX 600 porastao je za 0,2 odsto na tronedeljni maksimum, a u istom procentu je ojačao i britanski FTSE 100, koji je nadoknadio sve gubitke zabeležene od početka pandemije korona virusa u martu prošle godine, prenosi Reuters.

Izveštaji vodećih američkih banaka o snažnom rastu zarada, koji su objavljeni u četvrtak, pomogli su indeksu Njujorške berze S&P 500 da zabeleži najveći dnevni procenat rasta od početka marta ove godine, a podstakli su i uspon akcija evropskih zajmodavaca na jutrošnjem trgovanju.

Industrijski indeks Dow Jones je ojačao za 534 boda ili 1,56 odsto, na 34.912 poena, S&P 500 je skočio za 1,71 odsto na 4.438 bodova, a tehnološki Nasdaq Composite je napredovao za 1,73 procenta na 14.823 poena.

Povratak optimizma na tržiša kapitala će se, međutim, naći na ispitu sledeće nedelje zbog očekivanja da će podaci o privrednom rastu Kine pokazati da ekonomska aktivnost posustaje, ali i zbog uticaja rasta cena nafte na potrošače koji ulaze u zimske mesece, kažu analitičari u kompaniji CMC Markets.

Registracije novih automobila u Evropi pale su u septembru za više od četvrtine, a korporacija Toyota Motor je najavila da će u novembru smanjiti globalnu proizvodnju jer se problemi s nestašicom čipova i poremećajima u lancima dobavljača nastavljaju.

Azijske akcije takođe beleže danas uzlazni trend, nadovezujući se na pozitivna kretanja Volstrita, mada je zabrinutost povodom predstojećih pokazatelja kineske ekonomije ograničila njihov rast.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih deonica MSCI, bez japanskih, povećao je vrednost za 1,1 odsto, pri čemu je na nedeljnom nivou ojačao za 1,7 procenata, što je njegov najbolji sedmični rezultat od početka septembra, dok je japanski Nikkei uzleteo za 1,81 odsto, predvođen jačanjem tehnoloških akcija.

Rast kineskih akcija je bio oprezniji u odnosu na deonice na drugim berzama, pri čemu je indeks nalikvidnijih akcija napredovao za 0,43 odsto.

Na robnim berzama, cene nafte se kreću na višegodišnjim maksimumima, što je, s jedne strane, zauzdalo rast tražnje na tržištima uvoznika energije u severnoj Aziji, a s druge, obradovalo neka tržišta izvoznika energije u jugoistočnoj Aziji. Cena američke WTI nafte je porasla za 1,0 procenat na 82,13 dolara za barel, što je blizu sedmogodišnjeg maksimuma od 82,18 dolara zabeleženog u ponedeljak.

Severnomorska nafta Brent je takođe ojačala za 1,0 odsto na 84,88 dolara po barelu, približivši se trogodišnjem najvišem nivou koji je dostigla na početku nedelje.

Na valutnim tržištima, dolar je ponovo krenuo uzlaznom putanjom, pri čemu se prema jenu trguje na skoro trogodišnjem maksimumu od 114,12 jena.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, neznatno je oslabio na dnevnom nivou skliznuvši na 93,89 poena, i na putu je da zabeleži prvi nedeljni pad u odnosu na vodeće konkurente od početka prošlog meseca, pri čemu je blago posustao prema britanskoj funti i evru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...