Uloženo više od 170 miliona evra u gradnju nove elektrane

Termoelektrana-toplana u Pančevu počinje uskoro sa radom

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

23.2.2022 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Termoelektrana-toplana u Pančevu počinje uskoro sa radom Termoelektrana-toplana u Pančevu počinje uskoro sa radom
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, obišla je Termoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo i poručila da proces energetske tranzicije neumitno teče i... Termoelektrana-toplana u Pančevu počinje uskoro sa radom

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, obišla je Termoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo i poručila da proces energetske tranzicije neumitno teče i da je cilj da imamo i energetsku bezbednost i da zaštitimo životnu sredinu.

„Osnov modernog i razvojenog energetskog sektora su nove investicije i ponosna sam na to što smo, otkako smo preuzeli ovaj resor pre nešto više od godinu dana, imali završetak postrojenja Duboka prerada, puštanje u rad gasovoda Balkanski tok, početak izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, a u martu, kad se završi probni rad, imaćemo i zvanično puštanje u rad TE-TO Pančevo. Ovaj objekat važan je i zbog kogeneracije, zbog efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine, ali i zbog veće energetske bezbednosti”, izjavila je Mihajlović, a navodi se na sajtu resornog ministarstva.

Prema njenim rečima, u gradnju nove elektrane uloženon je više od 170 miliona evra i ona će zapošljavati oko 120 ljudi, i dodala da se nada da će biti još investicija u našoj zemlji kompanija koje su realizovale ovaj projekat.

Direktor Gazprom Energoholdinga TE-TO Pančevo, Aleksandar Varnavski, istakao je da će TE-TO Pančevo, kao postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije koje koristi prirodni gas, kao ekološki najčistiji energent, biti prva parogasna elektrana u Srbiji.

„Naš rad nije bio lak zbog pandemije korona virusa i nekih drugih okolnosti, ali uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i naših akcionara iz kompanija Gazprom Energoholdinga i NIS, uspešno završavamo ovaj projekat. Sada se vrše pripreme za puštanje u rad, i Srbija će uskoro dobiti novu elektranu, što će omogućiti poboljšanje elektroenergetske situacije u zemlji, i u značajnoj meri povoljno uticati na kvalitet vazduha u Pančevu”, naglasio je Varnavski.

Generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev naveo je da je TE-TO Pančevo jedan od temeljnih projekata za budući razvoj kompanije, kao i da ovom investicijom ona nastavlja da razvija domaći energetski sektor i jača strateško partnerstvo sa Vladom Srbije i Gradom Pančevom.

„Sprovodeći našu energetsku tranziciju, značajno jačamo kapacitete kompanije za proizvodnju električne energije. Istovremeno, u Srbiju donosimo savremene tehnologije koje doprinose unapređenju zaštite životne sredine i otvaramo nova radna mesta za mlade stručnjake. Od posebne je važnosti što će stabilan rad nove gasne elektrane dodatno doprineti sigurnosti u snabdevanju električnom energijom u Srbiji”, rekao je Tjurdenjev.

  • Milovan94

    23.2.2022 #1 Author

    To su mnogo lepe vesti za sve pančevce jer će biti više radnih mesta

    Odgovori

  • STRELAC

    27.2.2022 #2 Author

    A doprinece boljem kvalitetu vazduha u Pancevu kako?

    Odgovori

  • BIJUTI27

    15.10.2023 #3 Author

    Sjajna vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...