Drakonska kazna za veliku korporaciju zbog rasizma

Tesla mora da plati 137 miliona dolara odštete bivšem radniku

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

6.10.2021 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tesla mora da plati 137 miliona dolara odštete bivšem radniku Tesla mora da plati 137 miliona dolara odštete bivšem radniku
Savezni sud u San Francisku naložio je proizvođaču automobila Tesla da plati 137 miliona dolara odštete bivšem radniku Ovenu Diazu (Owen Diaz), Afroamerikancu koji... Tesla mora da plati 137 miliona dolara odštete bivšem radniku

Savezni sud u San Francisku naložio je proizvođaču automobila Tesla da plati 137 miliona dolara odštete bivšem radniku Ovenu Diazu (Owen Diaz), Afroamerikancu koji je trpeo rasističko zlostavljanje radeći za kompaniju kao operater lifta od 2015. do 2016. godine.

Porota je naložila veću odštetu za Diaza nego što su advokati zahtevali za svog klijenta, uključujući 130 miliona dolara kaznene nadoknade i 6,9 miliona dolara za emocionalni bol, prenosi CNBC. Sud je utvrdio da je Diaz bio izložen rasno neprijateljskom radnom okruženju.

Diaz je tvrdio da se crnci redovno suočavaju sa rasističkim uvredama i rasističkim grafitima u prostorijama fabrike u Fremontu. On je naveo da su kolege svakodnevno koristile rasne epitete i poručivali Diazu da se „vrati u Afriku“. Kompanija Tesla osporila je presudu, i priznala da „nije savršena“.

„Teslima progresivna slika bila je fasada koja je prikrivala njen regresivan, ponižavajući tretman zaposlenih Afroamerikanaca“, navedeno je u tužbi. Sud je zaključio da uprkos žalbama nadzornicima, Tesla nije preduzela razumne korake da se uhvati u koštac sa problemom.

Jedan od porotnika iz Kalifornije rekao je da se nada da će visoka kazna podstaći promene. On je naveo da je zadovoljstvo znati da porota jednu od najbogatiji korporacija, kompaniju Tesla, smatra odgovornom i da joj je poručila da ne sme da dozvoli da se takve stvari dešavaju u njenoj fabrici.

  • Anna

    6.10.2021 #1 Author

    Zašto je podneo tužbu tek posle pet godina?

    Odgovori

  • Mirka

    7.10.2021 #2 Author

    Tako i treba, samo upornost😊

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...