Nastavljen rat cenama električnih automobila

Tesla snizila cene modela Y u Kini

AutomobiliSvetVesti

15.8.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tesla snizila cene modela Y u Kini Tesla snizila cene modela Y u Kini
Track all markets on TradingView Kompanija Tesla saopštila je u ponedeljak da je snizila cene u Kini za svoje verzije modela „Y Performance“ i... Tesla snizila cene modela Y u Kini

Kompanija Tesla saopštila je u ponedeljak da je snizila cene u Kini za svoje verzije modela „Y Performance“ i „Y Long Range“ počevši od 14. avgusta, zbog čega su njene akcije oslabile jer su investitori zabrinuti usled daljeg pritiska na njene profitne marže.

Ovo je prvi put od januara da je Tesla snizila cene svojih automobila u Kini, iako se američki proizvođač električnih automobila okrenuo drugim podsticajima kako bi povećao prodaju, suočen sa sve većom konkurencijom u poslednjih nekoliko meseci, prenosi Reuters.

Sniženje cena usledilo je nakon što je prodaja Teslinih vozila proizvedenih u Kini u julu opala za 31 odsto u odnosu na jun, a to je bio prvi mesečni pad prodaje od decembra. Nasuprot tome, kineski proizvođač BYD povećao je od juna prodaju svojih električnih vozila.


Tesla je smanjila početne cene oba modela „Y“ za 14.000 juana (1.935 dolara). Početna cena modela „Y Long Range“ pala je za 4,5 odsto na 299.900 juana, dok je cena modela „Y Performance“ oborena za 3,8 procenata na 349.900 juana.

U istoj najavi, Tesla je saopštila da će ponuditi subvencije za osiguranje u Kini od 8.000 juana između 14. avgusta i 30. septembra za kupce početnih verzija vozila modela „3“ sa pogonom na zadnje točkove. Akcije kompanije pale su za 2,7 odsto u ranom trgovanju na najniži nivo u poslednjih dva meseca.


Teslino sniženje cena usledilo je uprkos obećanju koje je dala zajedno sa nekoliko drugih kompanija u Kini da će izbegavati „abnormalne cene“, što je protumačeno kao signal primirja u ratu cenama, koji je ugrozio profitabilnost industrije.

Kompanija Tesla snizila je cene nekoliko puta u SAD, Kini i drugim tržištima od kraja prošle godine, pokušavajući da se zaštiti od konkurencije i ekonomske neizvesnosti. Kompanija je isporučila 19.225 vozila modela „X“ i „S“ u drugom kvartalu u poređenju sa 16.162 vozila koliko je isporučila prošle godine.

Tesla je u SAD predstavila nove automobile standardne serije model S i model X, po jeftinijim cenama od ostalih verzija modela S i X, objavljeno je na internet sajtu kompanije. Novi „S“ i „X“ modeli prodaju se po ceni od 78.490 dolara i 88.490 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...