Do kraja septembra kreće upotreba jednog TAG-a između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

Testira se zajednički sistem ENP u zemljama Otvorenog Balkana

BiznisInfrastrukturaRegionSrbijaVesti

2.9.2022 18:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 20

Testira se zajednički sistem ENP u zemljama Otvorenog Balkana Testira se zajednički sistem ENP u zemljama Otvorenog Balkana
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je u petak da je sistem elektronske naplate putarine (ENP) na auto-putevima zemalja članica Inicijative Otvoreni Balkan... Testira se zajednički sistem ENP u zemljama Otvorenog Balkana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je u petak da je sistem elektronske naplate putarine (ENP) na auto-putevima zemalja članica Inicijative Otvoreni Balkan u fazi testiranja, saopštilo je njegovo ministarstvo.

On je sa ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim u okviru Samita Otvorenog Balkana razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima, i o elektronskoj naplati putarine na auto-putevima zemalja članica te inicijative, prenosi Beta.

„Do kraja septembra krećemo sa upotrebom jednog TAG-a između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći će samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano“, objasnio je Momirović.

Dodao je da je Otvoreni Balkan najbolja regionalna inicijativa u poslednjih trideset godina.

U osnovi ove inicijative su, kako je rekao, saradnja i povezivanje, zato mora da se nastavi izgradnja pruga i puteva koji će spajati ljude, mora da se radi na ukidanju administrativnih barijera između tri zemlje kako bi se olakšao protok ljudi, roba i usluga, a time će tržišta Srbije, Severne Makedonije i Albanije postati atraktivnija za strane investitore.

Makedonski ministar Bočvarski je rekao da se fokus stavlja na realizaciju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti železničkog povezivanja, što će dalje omogućiti rast i ubrzani regionalni razvoj prijateljskih zemalja.

Dvojica ministara su razgovarala i o tekućim projektima kao što su rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš – Brestovac (granica sa Severnom Makedonijom) i o funkcionisanju integrisanog graničnog prelaza Preševo – Tabanovci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...