TEŽAK PERIOD ČEKA CRNU GORU Pad turizma za 43 odsto, javni dug ide na 82 odsto BDP

BiznisRegionTurizamVesti

6.6.2020 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

TEŽAK PERIOD ČEKA CRNU GORU Pad turizma za 43 odsto, javni dug ide na 82 odsto BDP TEŽAK PERIOD ČEKA CRNU GORU Pad turizma za 43 odsto, javni dug ide na 82 odsto BDP
Ovogodišnja ukupna nedostajuća sredstva u budžetu Crne Gore iznose 877,49 miliona evra. Država se u ovoj godini zadužuje za oko 500 miliona evra, umesto... TEŽAK PERIOD ČEKA CRNU GORU Pad turizma za 43 odsto, javni dug ide na 82 odsto BDP

Ovogodišnja ukupna nedostajuća sredstva u budžetu Crne Gore iznose 877,49 miliona evra. Država se u ovoj godini zadužuje za oko 500 miliona evra, umesto za planiranih 100 miliona.

Državnom budžetu Crne Gore u ovoj godini ukupno nedostaje oko 877,49 miliona eura. Vlada ove zemlje će morati ukupno da se zaduži zbog korona krize za oko 500 miliona, od čega je deo već obezbeđen.

Crnogorska ekonomija u ovoj godine će pasti za 6,8 odsto, dok će pad prihoda u turizmu iznositi oko 40 odsto, rekao je crnogorski ministar finansija Darko Radunović, obrazlažući predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Ukupan iznos nedostajućeg novca u državnoj kasi iznosi 877,49 miliona eura, dok je planirani nedostatak bio 590 miliona, prenose podgoričke “Vijesti”.

Vlada je lani već pozajmila oko 500 miliona evra za dugove koji pristižu u 2020.

“U cilju nadomešćivanja nedostajućih sredstava, vodimo razgovore sa partnerskim i finansijskim institucijama kako bi se obezbedio pristup svim raspoloživim kreditnim ili donatorskim sredstvima. Sumirajući, kroz razgovore koje trenutno vodimo i već realizovane aranžmane, očekujemo da ćemo obezbediti oko 500 miliona koji će se koristiti za pokrivanje nedostajućih sredstava u tekućoj godini i jednim delom akumuliranja fiskalne rezerve za potrebe finansiranja obaveza u 2021. godini”, kazao je Radunović.

U prvom budžetu bilo je predviđeno da se država ove godini zaduži za svega oko 100 miliona evra, ali je ostavljena mogućnost da se ta cifra poveća. Radunović sada očekuje da će javni dug Crne Gore na kraju ove godine iznositi 3,79 milijardi ili 82,5 odsto umanjenog BDP.

“Do sada smo uspeli da dogovorimo 250 miliona uz garanciju Svetske banke i vrlo smo blizu potpunog dogovora do iznosa od nekih 410 miliona. Da li ćemo uspeti da dogovorimo ovaj projektovani iznos od 508 miliona evra, mislim da hoćemo, ali ne mogu to garantovani jer smo u razgovorima i videćemo kako će to do kraja biti”, kazao je Radunović.

Radunović je objasnio da im je projekcija da će od turizma koji čini 22,4 odsto BDP u 2019. godini, prihodovati oko 650 miliona evra. Prošlogodišnji prihod od turizma, prema podacima Nacionalne turističke organizacije, iznosio je 1,14 milijardi evra, tako da će ove godine imati pad od 43 odsto, što je oko 450 miliona manje u poređenju sa prihodima ostvarenim prethodne godine.

  • zorica

    9.6.2020 #1 Author

    I prosla god.im je bila slaba ova ce verovatno biti najslabija….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...