Zbog lošeg postupanja sa ličnim podacima maloletnih korisnika

TikTok pred velikom kolektivnom tužbom u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU

EUVesti

22.4.2021 08:59 Autor: Marko Miladinović 1

TikTok pred velikom kolektivnom tužbom u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU TikTok pred velikom kolektivnom tužbom u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU
Društvena mreža TikTok se nalazi pred utuženjem na britanskom sudu, jer je bivša engleska poverenica za dečja prava En Longfild (Anne Logfileld), odlučila da... TikTok pred velikom kolektivnom tužbom u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU

Društvena mreža TikTok se nalazi pred utuženjem na britanskom sudu, jer je bivša engleska poverenica za dečja prava En Longfild (Anne Logfileld), odlučila da „presavije tabak“ zbog načina na koji kineska kompanija prikuplja i objavljuje podatke o maloletnim građanima.

Kako navodi BBC, tužba će biti podneta „u ime miliona dece iz Ujedinjenog Kraljevstva i EU, i posledično može da dovede do isplaćivanja novčane nadoknade u visini od nekoliko hiljada funti za svako pojedinačno dete“.

Iz TikToka su najavili da će se boriti svim legalnim sredstvima jer je ova tužba „bez pravnih osnova“.

Tim advokata tužilaca tvrdi da TikTok uzima lične informacije svih korisnika, među kojima je ogroman udeo dece – uključujući tu i njihove brojeve telefona, tačnu lokaciju, biometrijske podatke – bez adekvatnog prethodnog upozorenja i objašnjenja. Naravno, nasuprot njima, sa društvene mreže ističu da su privatnost i bezbednost njihovih korisnika na prvom mestu, a pogotovu kad se radi o tinejdžerskoj populaciji.

TikTok ima više od 800 miliona korisnika širom sveta. Tužba će pokriti svu decu sa teritorija Ujedinjenog Kraljevstva i EU koja su od 25. maja 2018. do danas koristila popularnu mrežu za deljenje video sadržaja, naravno uz njihov pristanak i odobrenje njihovih roditelja da učestvuju u pravnoj borbi.

Ovo, inače, nije prvi put da se TikTok suočava sa sličnim problemom. Naime, američka Federalna komisija za trgovinu (Federal Trade Commision) naplatila je 5,7 miliona dolara kazne zbog „lošeg postupanja sa podacima o deci“.

Prema istraživanju analitičke kompanije Ofcom, u Ujedinjenom Kraljevstvu čak 44 odsto dece starosti od osam do 12 godina koristi TikTok, uprkos tome što je on zabranjen za osobe mlađe od 13 godina.

  • Dika

    22.4.2021 #1 Author

    Trebalo bi još više kontrolosati TikTok i dešavanja na pomenutoj društvenoj mreži.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...