Budućnost punjača za električna vozila

Tim naučnika iz Australije testira štampane solarne panele za punjenje Tesla automobila

AutomobiliSvetU fokusuVesti

20.4.2022 18:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Tim naučnika iz Australije testira štampane solarne panele za punjenje Tesla automobila Tim naučnika iz Australije testira štampane solarne panele za punjenje Tesla automobila
Naučnici u Australiji testiraju štampane solarne panele koje će koristiti za napajanje Tesla automobila na putu dugom 15.100 km. Testiranje počinje u septembru, a... Tim naučnika iz Australije testira štampane solarne panele za punjenje Tesla automobila

Naučnici u Australiji testiraju štampane solarne panele koje će koristiti za napajanje Tesla automobila na putu dugom 15.100 km. Testiranje počinje u septembru, a oni se nadaju da će ovaj potez navesti javnost na razmatranje koraka koji će pomoći u sprečavanju klimatskih promena.

Projekat po imenu “Charge Around Australia” (CAA) bazira se na punjenju baterija električnog automobila pomoću 18 odštampanih plastičnih solarnih panela, od kojih je svaki dug 18 metara.

Paneli će moći da se razvuku pored vozila kako bi mogli da prikupe sunčevu svetlost kada im je potrebno punjenje, piše Reuters.

Pronalazač štampanih solarnih panela Pol Dastor (Paul Dastoor) rekao je da će tim Univerziteta u Njukaslu testirati ne samo izdržljivost panela, već i njihov potencijal za ostale primene.

„Ovo je zapravo idealan način testiranja. On će nam dati informacije o tome kako možemo koristiti i napajati tehnologiju na drugim udaljenim lokacijama kao što je, na primer, svemir“, kaže Dastor.

Izvor: YouTube.com/INSIDE WORLD

Štampani solarni panel sačinjen je od lagane, laminirane PET plastike koja se može napraviti po ceni manjoj od 10 dolara po kvadratnom metru.

Paneli su napravljeni na komercijalnom štampaču koji se prvobitno koristio za štampanje etiketa za vino.

Dastor je rekao da bi korišćenje panela za punjenje automobila navelo Australijance da više razmišljaju o EV, kao i da bi moglo da utiče na smanjenje „anksioznosti” vezane za domet vozila.

On dodaje da zajednica traži ovakve odgovore na probleme vezane za klimatske promene sa kojima se svakodnevno suočava.

Na putovanju Tesla automobilom koje će trajati 84 dana, tim naučnika planira da poseti oko 70 škola kako bi učenicima predstavio mogućnosti koje donosi budućnost.

Upitan šta bi Elon Musk, tvorac automobila Tesla i osnivač istoimene kompanije, mogao reći o CAA projektu, Dastor je izjavio da se nada da će biti zadovoljan.

  • SUNCOKRET

    21.4.2022 #1 Author

    Tesla je pronašao način za prikupljanje energije iz atmosfere i besplatnu električnu energiju ali to je propalo pa mislim da i ovo neće uspeti zbog niske cene.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.4.2022 #2 Author

    Bilo bi odlicno da sve ovo zazivi…

    Odgovori

  • Maša

    24.4.2022 #3 Author

    Tesko da ce ovo da zaživi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...