Sakupljač plastike bi mogao da reši problem zagađenja u Tihom okeanu u roku od godinu dana

Tinejdžer iz Indije radi na prototipu uređaja koji će očistiti Pacifik

EkologijaLifestyleSvetVestiZanimljivosti

22.8.2022 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Tinejdžer iz Indije radi na prototipu uređaja koji će očistiti Pacifik Tinejdžer iz Indije radi na prototipu uređaja koji će očistiti Pacifik
Kada je Varun Saikia iz države Gudžarat u Indiji imao 11 godina, saznao je da je u blizini Tajlanda uginuo kit nakon što je... Tinejdžer iz Indije radi na prototipu uređaja koji će očistiti Pacifik

Kada je Varun Saikia iz države Gudžarat u Indiji imao 11 godina, saznao je da je u blizini Tajlanda uginuo kit nakon što je progutao plastični otpad koji je plutao po okeanu.

“Pročitao sam tekst o tome i mnogo sam se uznemirio, i to me je zapravo i navelo da počnem da istražujem ovu problematiku, koja je za mene tada predstavljala potpuno novi svet”, izjavio je mladi Indijac za AccuWeather.

Tinejdžer je nakon toga počeo da istražuje o zagađenju širom sveta, posvetivši posebnu pažnju delu planete u kome je on odrastao. Treba uzeti u obzir da se sa Gangom, najvećom rekom u Indiji, u okean uliva oko tri milijarde mikroplastičnih čestica svakoga dana, prenosi UPI, pozivajući se na studiju koju je sproveo National Geographic.

Saikia je postepeno počeo da otkriva više i o plutajućim deponijama (garbage patches) koje stvaraju morske struje na Pacifiku.

Kako kaže, video je plastiku svuda i to ga je navelo od starih plastičnih flaša i kutija napravi prototip koji je potom testirao u malom bazenu. Nakon uspešnog testa, kako Saikia navodi, napravio je uređaj dugačak 1,5 metara koji može da sakupi od 2,5 do tri kilograma plastičnog otpada.

Prvi prototip je nazvao „Makara“, što na sanskritu znači „krokodil“, uzimajući u obzir da uređaj ima „usta“ i „rep“ koji podsećaju na velikog reptla. Saikia je godinama radio na ovom prototipu i, usavršavajući ga, stvorio „Flipper“, koji može da funkcioniše samostalno ili kao priključak za brod. Kako mladi istraživač procenjuje, ovaj uređaj bi mogao da sakupi i do nekoliko stotina tona plastičnog otpada, u zavisnosti od toga kako se upotrebljava.

Dizajn „Flippera“ je još uvek u fazi prototipa, a Saikia na svom veb-sajtu navodi da bi 100 brodova koji koriste njegov uređaj mogli da očiste Pacifik u roku od godinu dana. Pored toga, tinejdžer ima i druge planove za svoj patent.

“Trenutno radim na tome da ‘Flipper’ ne bude samo sakupljač smeća, već da uporedo prikuplja i podatke”, navodi on.

Podaci o lokaciji na kojoj je otpad sakupljen i o tipu plastike takođe će biti deo ovog patenta, a njihovom detaljnom analizom doći će se do informacija koje će sakupljanje učiniti efikasnijim, dodaje Saikia.

Kako se morski sisari i ribe ne bi našli u mreži sakupljača, uređaj će biti opremljen ultrasoničnim emiterima koji će ovim bićima slati signal da izbegavaju prostor u kome se on nalazi.

Indijski srednjoškolac je prvi prototip finansirao iz svog džepa, ali je za nastavak rada na njemu dobio stipendiju vlade Gudžarata, a na ovom projektu mu se pridružilo i nekoliko inženjera.

Kada završi srednju školu, kako kaže, nada se da će biti primljen na neki od prestižnih obrazovnih programa u Sjedinjenim Američkim Državama koji će mu omogućiti da svoj projekat predstavi i ostatku sveta.

  • SRDJAN

    22.8.2022 #1 Author

    Malom ako uspe ovaj eksperiment nece znati sta ce s parama pre nego sto postane punoletan.

    Odgovori

  • TATJANA

    23.8.2022 #2 Author

    Bravo, nadam se da ce mu biti pruzena prilika

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    23.8.2022 #3 Author

    Svaka čast za dečaka iz Indije i njegov kreativan um. Hiljade naučnika u svetu rade na pitanju smanjenja zagađenja a eto dečak rešio bar jedan važan problem.

    Odgovori

  • roka

    23.8.2022 #4 Author

    a ništa briks i rusija, ceo svet bi u amerike … !!!!

    Odgovori

  • Anna

    23.8.2022 #5 Author

    Trebalo bi i nama jedno dva Flipera da očistimo naše reke

    Odgovori

  • DEKSI

    25.8.2022 #6 Author

    Nadam se da ce uspeti

    Odgovori

  • Dea

    27.8.2022 #7 Author

    Kako bi ovo bilo dobro

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.8.2022 #8 Author

    Sjajan clanak,da dete ima resenje problema…

    Odgovori

  • Tina

    5.9.2022 #9 Author

    Svaka cast decaku i na njegovoj ideji prvenstveno. Nadam se da ce masina naci siroku upotrebu, a on dobiti adekvatnu nagradu

    Odgovori

  • Grocka

    8.10.2023 #10 Author

    Svaka cast, ukoliko uspe nobelovu nagradu u ruke

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...