TOKOM JANUARA RAZGOVORI SA MMF O NOVOM ARANŽMANU, najavljuje Siniša Mali

SrbijaVesti

9.1.2021 14:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

TOKOM JANUARA RAZGOVORI SA MMF O NOVOM ARANŽMANU, najavljuje Siniša Mali TOKOM JANUARA RAZGOVORI SA MMF O NOVOM ARANŽMANU, najavljuje Siniša Mali
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će tokom januara biti vođeni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom programu kako bi se... TOKOM JANUARA RAZGOVORI SA MMF O NOVOM ARANŽMANU, najavljuje Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će tokom januara biti vođeni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom programu kako bi se nastavilo sa sprovođenjem strukturnih reformi u Republici Srbiji.

Povodom uspešnog završetak aranžmana sa MMF pod nazivom „Instrument za koordinaciju politika“, Mali je ocenio da je to poseban uspeh imajući u vidu da je prethodna godina u ekonomskom smislu bila veoma teška za sve zemlje na svetu, saopštilo je Ministarstvo finanasija.

„U uslovima pandemije korona virusa i svetske ekonomske krize mi smo tokom prošle godine nastavili da sprovodimo reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF, kao što je završetak transakcije za prodaju Komercijalne banke“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, u tim otežanim uslovima Srbija je uspela i da izmeni okvir zapošljavanja u javnom sektoru tako da on bude fleksibilniji, zatim da usvoji metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, kao i da usvoji strategiju politike vlasništva u javnim preduzećima.

Foto: Tanjug

Osim što je konstatovao napredak u ispunjenju reformskih ciljeva, MMF je u svom izveštaju prognozirao privredni rast Srbije od pet odsto u 2021. i 4,5 odsto u 2022. godini. Fond je ocenio i da je veliki fiskalni paket imao važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku.

„Mi smo vratili Azerbejdžanu dug od 172,7 miliona evra, upravo novcem od prodaje Komercijalne banke, čime smo uštedeli građanima Srbije 25,9 miliona evra na kamatama koje bi plaćali do 2027. godine. To je odgovorno upravljanje javnim dugom i novcem građana Srbije, ocenio je Mali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...