Prosečna plata programera u Srbiji 1.225 evra

Top pet najplaćenijih zanimanja u IT industriji

Hi-techLifestyleSrbijaVestiZanimljivosti

9.3.2021 18:00 Autor: Marija Jovanović 4

Top pet najplaćenijih zanimanja u IT industriji Top pet najplaćenijih zanimanja u IT industriji
Prosečna mesečna neto plata programera u Srbiji je 1.225 evra, dok je najviše plaćena pozicija softverskog inženjera i to u Beogradu sa iznosom od... Top pet najplaćenijih zanimanja u IT industriji

Prosečna mesečna neto plata programera u Srbiji je 1.225 evra, dok je najviše plaćena pozicija softverskog inženjera i to u Beogradu sa iznosom od 7.500 evra, pokazuje istraživanje sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji HelloWorld.rs.

Iznos plate u IT industriji zavisi od nekoliko faktora. Na prvom mestu je senioritet, odnosno godine relevantnog iskustva, pa tako prosečna plata senior programera iznosi 1.724 evra, medior programera 1.144, a juniora 736 evra.

„Zanimljiv podatak je da iako senior programeri spadaju u grupu zanimanja koja su u deficitu, najviše raspisanih IT oglasa za posao bilo je za medior programere – čak 65 odsto“, navodi se u istraživanju HelloWorld, koje je sprovedeno u periodu od jula 2020. do februara 2021. godine, sa više od 1.000 upisa plata od strane kandidata. 

Pored senioriteta, na visinu zarade utiče i tehnologija kojom rade programeri. Među top pet najplaćenijih pozicija u IT industriji prvo mesto zauzima Technical Lead sa prosečnom platom od 2.520 evra.

Prethodno sprovedeno istraživanje pokazalo je da su poslodavci tokom 2020. godine najviše tražili programere za poznavanjem sledećih tehnologija:  JavaScript, Java, NET, PHP, Python, C# i C++ 

Pored tehnologije, na platu utiče i grad u kom je kompanija koja zapošljava, pa tako najviše prosečne plate imaju zaposleni u Beogradu – 1.664 evra, a najniže u Subotici – 831 evro.

Kada je reč o pozicijama koje su najplaćenije u IT centrima u Srbiji, u Beogradu je Software Engineer najplaćeniji – 7.500 evra, dok je u Novom Sadu Software Developer i IT manager sa neto platom od 3.000 evra, pokazuju podaci HelloWorld.rs.

U Nišu je to pozicija Technical Lead sa neto platom od 3.500 evra. U Subotici je pozicija Software Architect i neto iznos od 1.700 evra, dok je u Kragujevcu to Chief Technology Officer (CTO) i neto platom od 2.800 evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...