Kikindska kompanija sa kamatama duguje 8,5 miliona evra

„Toza Marković“ prekinuo rad zbog duga za gas

SrbijaVesti

20.5.2021 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

„Toza Marković“ prekinuo rad zbog duga za gas „Toza Marković“ prekinuo rad zbog duga za gas
Кikindskoj fabrici za proizvodnju građevinskog materijala „Toza Marković“, odlukom JP „Srbijagas“ i uz saglasnost Vlade Srbije, obustavljena je isporuka prirodnog gasa koji ona koristi... „Toza Marković“ prekinuo rad zbog duga za gas

Кikindskoj fabrici za proizvodnju građevinskog materijala „Toza Marković“, odlukom JP „Srbijagas“ i uz saglasnost Vlade Srbije, obustavljena je isporuka prirodnog gasa koji ona koristi kao osnovni energent, zbog čega je obustavila svoj rad.

Generalni direktor „Toze“ Vladimir Ilić izjavio je da ova fabrika „Srbijagasu“, zajedno sa kamatama, duguje za gas 8,5 miliona evra. Oduka o isporuci gasa doneta je uz saglasnost Vlade Srbije.

Ilić je dodao da u ovom momentu fabrika nije u poslovnom kapacitetu da može da izmiruje svoje obaveze za gas, a da su radnici i dalje u fabrici, te da se očekuju nove instrukcije o daljim koracima JP „Srbijagas“, koja je, inače, postala većinski vlasnik kikindske fabrike pri izlasku iz stečaja, piše „Dnevnik“.

„Upozoravamo i govorimo od dana kada smo izašli iz stečaja da je fabrici neophodna ozbiljna investiciona injekcija, jer je tehnologija, koja je iz sedamdesetih godina, davno prevaziđena, pa je broj havarija na dnevnom nivou toliki da je nemoguće održati fabriku da bude profitabilna“, objašnjava Ilić, uz napomenu da je rukovodstvo fabrike u više navrata pismeno skretalo pažnju nadležnima o svim problemima.

Prema Ilićevim rečima, predlozi su da se neophodno investiranje uradi u okviru države, odnosno „Srbijagasa“, ili da se fabrika privatizuje i na taj način dođe do finansijske potpore. Inače, u „Tozi Markoviću“ se sprovodi unapred pripremljen plan reorganizacije, verifikovan pri izlasku iz stečaja u Privrednom sudu u Zrenjaninu, pre pet godina. Tada je većinski vlasnik „Toze“ sa udelom od 81 odsto postao „Srbijagas“, dok preostali udeo u kapitalu kikindske fabrike ima 190 manjinskih vlasnika i Vlada Srbije.

Od izlaska iz stečaja u „Tozi“ je sačuvano 500 radnih mesta, a prema uveravanju direktora Ilića, uspelo se u očuvanju pozicija na tržištu i dobrih poslovnih odnosa. Ilić je konstatovao da u nadležnosti menadžmenta fabrike nisu pregovori i donošenje odluka u vezi sa privatizacijom, nego je to isključivo pravo većinskog vlasnika „Srbijagasa“, a da je neophodno naći najbolje rešenje za budućnost fabrike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...