Dok ne dostavi potrebna dokumenta

Tramp kažnjen 10.000 dolara dnevno

SvetVesti

26.4.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Tramp kažnjen 10.000 dolara dnevno Tramp kažnjen 10.000 dolara dnevno
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) kažnjen je u Njujorku zbog „nepoštovanja suda“ jer nije dostavio tražene izveštaje o poslovanju svojih kompanija. Novčana... Tramp kažnjen 10.000 dolara dnevno

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) kažnjen je u Njujorku zbog „nepoštovanja suda“ jer nije dostavio tražene izveštaje o poslovanju svojih kompanija. Novčana kazna iznosi 10.000 dolara dnevno do dostavljanja dokumenata.

Kancelarija državnog tužioca u Njujorku ispituje Trampovo poslovanje po građanskoj parnici, piše Reuters. Bivši američki predsednik prethodno nije uspeo da poništi sudski poziv tužiteljke Leticije Džejms (Laetitia James),  a zatim nije uspeo da dostavi sve tražene dokumente do roka koji je sud odredio 3. marta, koji je kasnije produžen na 31. mart na zahtev njegovih advokata.

Sud je zaključio da je nalaz o nepoštovanju suda prikladan zbog, kako je izrečeno, „ponovljenih propusta“ u predaji materijala i zato što nije bilo sasvim jasno da li je Tramp zaista sproveo potpunu potragu za odgovarajućim dokumentima.

Tramp namerava da uloži žalbu na presudu o nepoštovanju suda, a dok ta žalba ne bude razrešena, neće morati da plati kaznu koja se svakim danom gomila. Međutim, ukoliko žalba propadne, isplata će biti neminovna. 

Ako Tramp ne plati kaznu, mogla bi da mu bude zaprećena kazna zatvorom, ali takav scenario je svakako malo verovatan. Sudija bi, doduše, mogao da se odluči za druge pravne lekove, kao što je povećanje iznosa novčane kazne.

Istraga o kojoj je reč za cilj ima da utvrdi da li je The Trump Organization, porodična kompanija bivšeg predsednika sa sedištem u Njujorku, pogrešno navela vrednosti svojih nekretnina da bi dobila povoljne kredite i poreske olakšice.

Kako je navela tužiteljka, istraga stara više od tri godine pronašla je „značajne dokaze“ da je kompanija uključivala pogrešne procene imovine u svoje finansijske izveštaje više od jedne decenije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...